2020-03-30 13:45

Zeci de milioane de euro, fonduri UE, pentru stăpânii Deltei Dunării. Cum a ajuns cea mai valoroasă rezervație ecologică a Europei o afacere politică

 |  09:54
Zeci de milioane de euro, fonduri UE, pentru stăpânii Deltei Dunării. Cum a ajuns cea mai valoroasă rezervație ecologică a Europei o afacere politică

Fondurile pentru peste 100 de proiecte care vizează dezvoltarea Deltei Dunării au fost suplimentate cu aproximativ 140 de milioane de euro. Proiectele vizează dezvoltarea serviciilor, iluminatul public sau turismul, scrie Mediafax.

Ministerul Dezvoltării va aloca 645 de milioane de lei (140 de milioane de euro) pentru 157 de noi proiecte care au obținut finanțare europeană.

„Sunt investiţii în sectorul privat, dar şi investiţii în zona publică ce acoperă inclusiv ceea ce ţine de dezvoltarea turismului. Investiţii care aduc dezvoltare locală pentru comunităţile din teritoriul ITI Delta Dunării. Ne bucură foarte mult pentru că acesta este rezultatul ITI, este în primul rând rezultatul muncii echipei ADI ITI Delta Dunării care, aşa cum am mai spus, a stat aproape de beneficiar, a insistat ca aceste proiecte să se realizeze”, a declarat Petre Ilie, președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

Cele 157 de proiecte care au primit finanțare privesc sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, sprijinirea eficienței energetice în infrastructurile publice, iluminatul public sau dezvoltarea durabilă a turismului prin diversificarea economiilor locale. Prin aceste proiecte se vor face investiții în infrastructura turistică de agrement în Jurilovca, Maliuc, Mahmudia, Sfântu Gheorghe, Chilia și Sulina.

ITI Delta Dunării este un instrument financiar construit special pentru nevoile specifice ale acestui teritoriu, iar mecanismul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un proiect pilot în România prin care s-a încercat atragerea eficientă a fondurilor europene pentru o întreagă regiune – în cazul de față zona Deltei și a Dobrogei.

Pentru ca acest mecanism să poată fi implementat a fost nevoie de crearea Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, care ajută beneficiarii în atragerea fondurilor europene, adică 5 orașe și 33 de comune din Constanța și Tulcea, dar și cele două consilii județene.

Mecanismul de Investiții Teritoriale Integrate pentru Delta Dunării a depus în primul său exercițiu financiar peste 1.700 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de euro, din care au fost contractate aproape 1.000 de proiecte în valoare totală de aproape 900 milioane de euro, conform informațiilor furnizate de reprezentanții ITI Delta Dunării.

Cine stapaneste Delta

Presă a scris de-a lungul timpului cum samsarii au pus mâna pe Delta Dunării. Potrivit unei anchete publicate de evz.ro, Delta Dunării, cea mai valoroasă rezervație ecologică a Europei, a fost transformată de fostul guvern condus de Adrian Năstase într-o afacere a clientelei PSD, cu tentacule și spre alte zone politice.

Un act normativ emis de fosta putere, aflat în contradicție cu rigorile europene din domeniul piscicol, a permis unui grup de afaceriști să instituie un monopol economic fără precedent pe resursele din Delta Dunării.

Alexandru Bittner, Sorin Marin, Robert Răduță, Dan Verbină, Sorin Chiutu și Amorel Vatamenescu sunt cele mai importante personaje care controlează, prin firmele pe care le dețîn, rezervația naturală de la gurile marelui fluviu.

Alexandru Bittner 

Omul de afaceri a declarat că îl cunoaște pe Adrian Năstase din anii liceului, atunci când a fost prietenul Danei Barb, sora mai-marelui PSD. Bittner este un apropiat al fostului premier, căruia i-ar masca afacerile. Deține prin firmele controlate peste 60 la sută din concesiunile din Delta.

Sorin Marin 

Fost partener de afaceri cu liberalul Dinu Patriciu, Sorin Marin s-a lansat în activități care nu mai au nimic de-a face cu lumea petrolului. Inițiatorul Festivalului de film „Anonimul", Marin și-a plasat o parte importantă din afaceri în zona media. Poate fi considerat al doilea concesionar din Delta.

Robert Răduță 

A devenit cunoscut datorită prieteniei care-l leagă de magnatul Ion Țiriac. Fost antrenor de tenis, Răduță se ocupă mai nou cu organizarea de concursuri de pescuit, la care a avut invitați celebri. Într-un top al dețînătorilor de concesiuni din Delta, Răduță poate fi plasat lejer pe locul trei.

Guvernul Năstase, „vânzătorul" Deltei 

Delta Dunării, cea mai valoroasă rezervație ecologică a continentului, a fost transformată de fostul guvern condus de Adrian Năstase într-o afacere a clientelei PSD.

Un act normativ emis de fosta putere, aflat în contradicție cu rigorile europene din domeniul piscicol, a permis unui grup de afaceriști apropiați de PSD să instituie un monopol economic fără precedent pe resursele din Delta Dunării.

Alexandru Bittner, Dan Verbină, Sorin Marin, Robert Răduță sau Amorel Vatamenescu sunt cele mai importante personaje care controlează, prin firmele pe care le dețîn, rezervația naturală.

Un ordin așteptat 

Totuși, controversatul monopol al concesiunilor a început să se clatine, anunțând un război pe viață și pe moarte între statul român și organizațiile de pescari, pe de-o parte, și baronii Deltei, de partea cealaltă.

La sfârșitul lunii iunie, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a emis un ordin de constituire a comisiei pentru „renegocierea contractelor de concesiune privind valorificarea resurselor piscicole din Delta".

Comisia, care va lua la puricat contractele de concesiune, este formată din reprezentanți ai ministerelor mediului, finanțelor și agriculturii, iar președintele acesteia este guvernatorul Administrației Rezervației Biosferă „Delta Dunării" (ARBDD), Paul Cononov.

Conform ordinului ministerial, comisia este mandatată să negocieze cu fiecare concesionar în parte textul unui act adițional la contractele de concesiune.

Monopol în afară legii 

Legea 113/2005 a fost adoptată și promulgată la presiunile Comisiei Europene, care a cerut armonizarea normelor interne cu cele internaționale. Prin aplicarea ei, monopolul piscicol care aduce concesionarilor câștiguri fabuloase ar fi, practic, defiintat.

Legea ar permite și altora să arunce undița în apele Deltei, nu numai celor 14 firme care dețîn concesiuni în acest moment. Însă, în realitate, actul normativ emis de Sulfina Barbu nu este aplicat, iar miile de pescari din Delta continuă să fie la mâna concesionarilor.

Lipsa unor decizii ferme din partea autorităților ține și de teamă că modificarea contractelor de concesiune ar conduce la apariția mai multor procese civile, inițiate de concesionari.

În consecință, firmele care au concesionat Delta, felie cu felie, sunt, în continuare, singurele care au dreptul să pescuiască în zona, iar pentru a supraviețui, pescarii locali sunt obligați să presteze exclusiv pentru concesionari. Respectivă stare de fapt a transformat Tulcea în ultimii ani într-o adevărată bombă socială, care ticăie tot mai amenințător.

Mama pentru mai marii Deltei 

Guvernarea PSD a transformat Delta Dunării în 2002 în feuda unui grup de interese care gravitează pe „orbită" lui Adrian Năstase. Totul a început de la o bizară hotărâre de guvern, nr. 311/2002, emisă de cabinetul Năstase, prin care s-a aprobat „concesionarea valorificării resurselor piscicole din zonele domeniului public de interes național aflate în perimetrul Rezervației Delta Dunării".

În luna iulie 2002, la scurt timp după emiterea controversatei hotărâri, Ministerul Apelor și Protecției Mediului, în calitate de concedent, a purces la organizarea licitațiilor publice prin organismul din subordinea să, ARBDD.

La sediul ministerului, sub supravegherea fostului guvernator al Deltei, Virgil Munteanu, s-au licitat și parafat contractele prin care șapte baroni au instituit monopolul asupra Deltei. Durata contractelor este de zece ani, începând din momentul semnării lor.

Pescarii simpli au atacat licitațiile în instanța, invocând dreptul de preemțiune al populației locale în cazul concesionării apelor Dunării. În final, acțiunile lor au fost zădărnicite prin găselniță viciilor de procedura, în pofida faptului că acordarea dreptului de preemțiune este prevăzută atât de legislația română, cât și de cea europeană.

Bittner, stăpânul numărul unu 

De departe, cel mai important concesionar din Delta Dunării este firma Pisciola Tour SRL Jurilovca, controlată de controversatul afacerist Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Năstase. Firma exploatează în Delta o suprafață de circa 100.000 de hectare, formată, din luciu de apă, teren, plus o fâșie de peste 100 de kilometri de-a lungul Marii Negre.

Această imensă concesiune, care reprezintă peste 60 la sută din Delta, se împarte în șase zone, pentru fiecare existând un contract separat. Piesă de rezistență a firmei reprezentate de Bittner este complexul lagunar Razim-Sinoe, cel mai mare bazin piscicol natural de apă dulce din Europa.

Aproximativ 300 de pescari muncesc pentru Piscicolă Tur Jurilovca pe întreagă suprafață de 11 de hectare a Lacului Razim.

În trei arii, Piscicolă Tour exploatează peștele în asociere cu alte două firme. Este vorba despre Cotul Pisicii-Isaceea și Isaceea-Ceatal Ismail, pe care firma reprezentată de Alexandru Bittner le-a câștigat în tandem cu firma Conectii Internaționale SRL, și de tronsonul Câșlă Vădanei-Perisor, unde Piscicolă Tour împarte profitul cu firma Black Sea Sturgeon SRL.

În spatele off-shore-ului 

Clădită pe ruinele unei foste societăți de stat, Piscicolă Tour are o istorie de afaceri interesantă. Acționarul majoritar al firmei care stăpânește peste 65% din Delta se numește Heavy Industry LTD și este înființată în Anglia.

Alexandru Bittner care se pretinde reprezentantul Heavy Industry, a declarat într-o emisiune televizată că societatea nu are sediul într-un paradis fiscal, fiind înmatriculată în Londra.

El a omis însă să spună că firmele cu răspundere limitată înființate în capitală Marii Britanii funcționează în regim off-shore, beneficiind de un regim fiscal similar celor din paradisurile fiscale, dar și de secretizarea identității acționarilor.

Restul acțiunilor se împarte între două firme bucureștene și trei persoane fizice, Gheorghe Negrea, Marian Matache și Gheorghe Barbalau. Primul joacă rolul de interpus fidel al lui Bittner pe care-l înlocuiește în majoritatea companiilor înființate de acesta.

Bittner a început să se retragă din firmele create de el însuși în perioada scandalului „Armaghedon ÎI", când prietenia să cu Năstase dauna imaginii politice a liderului PSD, dar și afacerilor. Astfel, în actionariatele firmelor înființate de Bittner s-a stabilizat un grup de apropiați fideli.

De la misteriosii Petre Ion și Gabriel Mihnea Lucov până la celebrii Dorin Cocoș și Adrian Petrache, oamenii lui Bittner sunt mereu aceiași. Iar Gheorghe Negrea face parte dintre ei, participând că acționar și administrator în 17 firme ale grupului.

Marian Matache este un alt personaj al grupării de afaceri crescute la umbră lui Bittner. Un alt om de încredere al lui magnatului este Doru Franculet. Din poziția de director general al Piscicolă Tour, Franculet este omul care-și pune semnătură pe absolut toate documentele firmei.

El este unul dintre cei care se opun cu vehemență accesului pescarilor independenți în zonele stăpânite de Piscicolă Tour. „Noi am investit aici. Am adus puiet. Acum ce să facem? Să ne uităm cum vin alții și-l pescuiesc? Legea 113 (nouă lege a pescuitului - n.r.) este proastă. Nu se poate aplică", ne-a declarat Franculet.

Satelitul 

Gheorghe Negrea domină acționariatul firmei Ecofish SRL, care figurează la aceeași adresa cu Piscicolă Tour. La rândul ei, Ecofish este unul dintre concesionării importanți din Delta, exploatând două zone generoase în resurse piscicole: Insula Dranov și Canal Litcov-Gură Dranov.

În plus, firma condusă de Negrea a beneficiat din plin de o finanțare de două milioane de euro, în cadrul programului SAPARD. Cu acești bani, Ecofish a înființat o fabrică de conservare a peștelui exact în locația Piscicolă Tour SRL.

Concesionari de la consiliul județean 

Dincolo de activitatea de director pe care o prestează în Piscicolă Tour, Doru Franculet a fost plantat într-o altă firma din zona de interes a lui Bittner. Este vorba despre Piscicolă Murighiol SĂ, care are în administrare amenajările piscicole Dunavat ÎI și Murighiol de la Consiliul Județean Tulcea, condus până în vara anului 2004 de baronul PSD Trifon Belacurencu.

Piscicolă Murighiol SĂ este o altă fosta firma de stat pe care defunctul APAPS, aflat sub conducerea lui Ovidiu Mușetescu, a refuzat să o privatizeze până la sfârșitul anului trecut. Tergiversarea pare mai ușor de înțeles în condițiile în care patrimoniul firmei a fost administrat de una dintre firmele lui Gheorghe Martin, fostul prefect PSD de Constanța.

Deși firma lui Martin nu și-a îndeplinit obligațiile stipulate în contract, actul a fost reziliat abia după trei ani. Gheorghe Martin s-a eschivat și de la plata datoriilor către Piscicolă Murighiol. Societatea a primit lovitură de grație în momentul privatizării sale, noul patron fiind tot un apropiat al PSD, omul lui Bittner, Doru Franculet.

Asociere cu Transporturile 

Ecofish SRL, patronată de Gheorghe Negrea, omul de încredere al lui Bittner, a concesionat de la Consiliul Județean Tulcea amenajarea piscicolă Sarinasuf. Firma-pilon a grupării Bittner, Piscicolă-Tour SRL, exploatează o altă amenajare piscicolă, Lunca, concesionată tot de la administrația județului.

Aici nu lucrează singură, ci în asociere cu Turism&Agrement SĂ, una dintre cele mai interesante firme ale grupului Bittner. Firma este deținută de Piscicolă Tour (Heavy Industry) cu un procent de 54,8%. Următorul asociat (45%) este tot o persoană juridică, SC Mamaia SĂ, firma controlată 100% de Ministerul Transporturilor Construcțiilor și Turismului (MTCT).

Oficial, asocierea comercială dintre oamenii lui Bittner și statul Român se bazează pe un studiu de fezabilitatea întocmit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism, aflat sub coordonarea MTCT, în vremea ministeriatului lui Miron Mitrea.

Distribuție cu un fost ministru 

Caruselul firmelor controlate de gruparea Bittner își găsește un cap de pod în firma RFD Jurilovca Holding SĂ, care gestionează un lanț de magazine de desfacere a peștelui în marile orașele din țară. Firma-mama, Piscicolă Tour, controlează 99,8% din RFD. În mod surprinzător, administratorul RFD este Vlad Roșcă, fost ministru al administrației în timpul guvernării CDR.

SC Piscicolă Tour SRL nu s-a mulțumit să scoată bani numai din peste, concesionand de la ARBDD și zona Zmeica-Golovița, unde se exploatează stuful.

În anul 2002, Bittner a inaugurat cu mare pompă stațiunea Eden, amenajată pe fâșia de teren de la Gură Portiței, pe care Piscicolă Tour o gestionează pentru 49 de ani.

Sorin Marin l-a lăsat pe Patriciu pentru Delta 

Al doilea concesionar important din Delta este firma Black Sea Sturgeon SRL. Această exploatează două zone importante, de la Gură Dranov până la brațul Sf. Gheorghe- km 0 și Câșlă Vădanei-Perisor. În această ultima locație, Black Sea Sturgeon este asociată chiar cu Piscicolă Tour, firma în spatele căreia se află Alexandru Bittner, contractele de concesiune fiind semnate în 2003.

Black Sea Sturgeon a fost înființată în același an, prin asocierea a trei firme cu interese în Delta - Black Sea Caviar SRL, Miadmar SRL și Daniro SRL București. În această formulă, Black Sea Sturgeon a participat la licitația organizată de Ministerul Mediului, pe care a câștigat-o fără nici un stres.

Banii de la Rompetrol, investiți în Delta 

Ulterior, firma concesionară a fost cumpărată de societatea Tudori Ro SRL din București. Conform Registrului Comerțului, la adresa acestei firme sunt înregistrate mai multe societăți ale omului de afaceri Sorin Marin. Toate acestea, inclusiv Tudori Ro SRL, sunt patronate prin Tudori Foundation, o fundație din Liechtenstein, înființată de familia lui Sorin Marin.

Afaceristul este anchetat de Parchet, cot la cot cu magnatul Dinu Patriciu, în dosarul privatizării Petromidia. Marin și Patriciu au devenit acționari ai grupului Rompetrol SĂ în 1997 prin fundațiile lor, ambele din Liechtenstein. În cazul lui Sorin Marin este vorba despre aceeași Tudori Foundation.

Fundația lui Marin a fost monitorizată și de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (OPNCSB). Într-un circuit financiar complex, în conturile fundației lui Marin au intrat peste 6,6 milioane de dolari, cu titlu de plata parțială a acțiunilor Rompetrol, pe care Marin i le-a vândut lui Patriciu în octombrie 2002.

După nici un an, în august 2003, Sorin Marin, prin Tudori Foundation, a cumpărat Black Sea Sturgeon, al doilea concesionar din Delta, făcând plata din același cont.

În România, Sorin Marin a fondat celebra fundație „Anonimul", care organizează, anual, un festival de film în localitatea Sfântu Gheorghe, din Delta. Prin „Anonimul", Sorin Marin deține și un pachet consistent de acțiuni în trustul media „Cațavencu". Fiind plecat din țară, afaceristul nu a putut fi găsit pentru a răspunde întrebărilor EVZ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-25Parerea ta...

FLORIN BUNEA
24 Ian 2020

mafie totala. halal tara.normalitate in veci ai disparut.rusine celor lacomi.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine