2020-02-26 00:35

140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia. Zilele Gastronomiei Românești la Ankara

 |  14:26
140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia. Zilele Gastronomiei Românești la Ankara

Pe 2 mai 2018, a avut loc lansarea oficială a Zilelor Gastronomiei Românești, prima ediție organizată la Ankara, capitala Turciei.

Evenimentul s-a desfășurat la Hotelul Sheraton din capitala turcă și a fost organizat sub egida Centenarului Marii Uniri a României și a celebrării a 140 de ani de relații diplomatice fructuoase dintre România și Republica Turcia.

Manifestarea a constat în prezentarea apropierii culturale dintre România și Turcia în domeniul gastronomiei, promovarea bucătăriei tradiționale românești și a similitudinilor existente între rețetele culinare românești și turcești. Au fost degustate produse după rețete tradiționale românești, realizate de către bucătarul-șef al Hotelului Sheraton, și a fost prezentat și oferit participanților studiul reeditat ”Împărtășind aceleași gusturi: Bucătăria tradițională comună turcească și românească”.

Volumul prezintă percepția diferențelor și apropierii gastronomice românești și turcești și a fost realizat de către cercetători ai Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” și ai Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, împreună cu cercetători ai Universităților Gazi, Ankara și Bilkent din Ankara, după efectuarea de cercetări de teren în România și în Turcia. Volumul a fost publicat deja de către Comisia Națională a Turciei pentru UNESCO în limbile engleză, română și turcă.

Zilele Gastronomiei Românești au fost deschise de către ambasadorul României în Republica Turcia, Excelența Sa Gabriel ȘOPANDĂ, și de președintele Comisiei Naționale a Turciei pentru UNESCO, Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ.

La deschidere au participat aproximativ 300 de persoane, reprezentanți din mediul politic, diplomatic, academic și de afaceri din Republica Turcia.

Zilele Gastronomiei Românești se desfășoară în perioada 2-10 mai 2018, la Hotelul Sheraton Ankara, unde se vor putea degusta, din meniul „à la carte” preparate după rețete culinare tradiționale românești.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-04

Mai multe imagini:
140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia. Zilele Gastronomiei Românești la Ankara
zoom
Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
04 Mai 2018

Turcia s-a format in 1923.....iar inainte era imperiul Otoman//cum dracu ati avut 140de ani relatii dilomatice cu "TUrcia"??poate vreti sa spuneti cu fostul Imperiu Otoman asa ca sa pricepem toti
LEVST.
04 Mai 2018

cred ca am mai spus asta, oricum reiau, daca Romania ar avea adevarati conducatori, ar putea cere despagubiri serioase atat de la Turcia cat si de la Austro-Ungaria, si simultan, de la intreaga Europa de West, insa mai intai Romania ar trebui sa angajeze cativa istorici respectati, de pe la marile universitati ale lumii, care sa puna impreuna toate lucrurile recunoscute de toate partile istorice, si -indubitabil- va rezulta ca starea de inapoiere a Romaniei este datorata -in principal- datorita exploatarii si oprimarii de sute de ani, efectuata de fostul Imperiu Otoman(actuala Turcie0 si de Imperiul Austro-Ungar, care ar trebui sa plateasca despagubirile necesare... Pentru ca Romania a fost -real- marele si cel mai important scut in apararea Europei, iar pretul platit a fost imens...Culmea este ca noii conducatori ai Romaniei au vandut -deja- 1/2 din Romania( cel putin!) cam acelorasi, austro-germanilor si chiar turcilor...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine