2020-07-11 12:15

70 de ani de legături diplomatice bilaterale România-Vietnam: „Legături istorice și onorate de timp cu prietenul fidel, România!”

 |  17:02
70 de ani de legături diplomatice bilaterale România-Vietnam:  „Legături istorice și onorate de timp cu prietenul fidel, România!”

Presa națională de stat din Vietnam face în aceste zile o trecere în revistă a relațiilor diplomatice bilaterale pe care le-a făurit de-a lungul timpului statul asiatic. La împlinirea a 70 de ani de relații diplomatice sunt amintite doar trei state: Cehia, Ungaria și România. Țării noastre îi sunt rezervate cele mai înalte elogii România fiind numită ”prietenul cel mai fidel!”.

După ce a adoptat legături diplomatice bilaterale în 1950, România a fost una dintre primele țări care a stabilit relații cu Vietnamul de Nord, de atunci. România a sprijinit Vietnamul în timpul luptei țării pentru independență, reunificare și construcție națională. Peste 3.000 de studenți, post-absolvenți și cursanți au studiat  în România, numai în primii ani. Acum peste 2.000 de muncitori vietnamezi lucrează în România. De-a lungul deceniilor, universitățile române au pregătit peste 5.000 de specialiști pentru Vietnam”, se arată în prezentarea televiziunii de stat VTV TV sau a vietnamnews.vn.

Începând cu 1990, țările au semnat documente pentru crearea unui cadru legal pentru cooperarea lor. Unul dintre aceste acorduri a vizat cooperarea economică semnată în 2009. Drept urmare, comerțul bilateral a crescut în ultimii ani, ajungând la 217 milioane USD în 2017 și peste 218 milioane USD în 2018. Cifra a fost estimată la 41,6 milioane USD în primele două luni din 2019.

Exporturile cheie ale Vietnamului în România includ cafea, fructe de mare, piper, textile și articole de îmbrăcăminte, încălțăminte din piele și piese componente pentru computere. Principalele produse din România livrate la Vietnam sunt substanțele chimice, îngrășăminte, oțel pentru construcții, granule de plastic, cereale, vin, echipamente de foraj pentru petrol și gaze și produse din lemn.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz