2019-10-17 23:30

A DISPĂRUT autorul raportului care îl incriminează pe Trump

 |  13:02
A DISPĂRUT autorul raportului care îl incriminează pe Trump

Cristopher Steele, fostul ofițer secret britanic, care a pregătit controversatul raport privind legăturile lui Donald Trump cu Rusia, nu mai e de găsit în locuința sa din sud-estul Angliei, după ce a fost „demascat” de o publicație americană, relatează cotidianul britanic The Daily Telegraph, citat de Agerpres.

Steele, în vârstă de 52 de ani, fost spion MI6, și-ar fi părăsit casa din Surrey miercuri dimineața, după ce și-a dat seama că este doar o chestiune de timp până ca numele său să ajungă în atenția publicului. O sursă apropiată de fostul ofițer de spionaj a declarat pentru Daily Telegraph că acesta se teme de „brațul lung” al Moscovei. El și-a lăsat pisica unui vecin căruia i-a spus că va fi plecat „câteva zile”. Nici soția și nici copiii lui nu erau acasă miercuri noaptea. Vecinul care a primit în grijă pisica familiei a menționat că nu știe prea multe despre vecinul său „în afară de bună-ziua”, pentru că „toți din cartier suntem destul de secretoși”, dar știe că are „un fel companie de consultanță”.

Steele este autorul unui raport de 35 de pagini din care reiese că președinția rusă a intervenit în campania prezidențială a lui Trump și că serviciile secrete ruse se află în posesia unor materiale ce ar putea fi folosite pentru a-l șantaja pe președintele ales, inclusiv unele care sugerează că acesta ar fi recurs la serviciile unor prostituate în același pat de hotel din Moscova în care au dormit și Barack și Michelle Obama, scrie Telegraph.

Cercetările făcute de Steele au fost finanțate inițial de republicanii care erau împotriva lui Trump, iar apoi de democrați. Trump neagă veridicitatea afirmațiilor din raport și susține că se simte ca și cum ar trăi în Germania nazistă.

Christopher Steele a livrat unor ziariști informațiile obținute grație surselor sale din Rusia. Unul dintre acești ziariști, David Corn, care scrie pe blogul politic Mother Jones, a relatat anul trecut despre dosarul lui Steele și conversațiile pe care le-a purtat cu fostul ofițer, fără însă a-i da numele și nici naționalitatea. Existența dosarului, realizat pe parcursul a șase luni, era binecunoscută de ziariștii americani de peste jumătate de an, dar nu a fost luată în serios decât după ce CNN a relatat că Donald Trump și Barack Obama au primit de la FBI câte un rezumat de două pagini al raportului. CNN a mai relatat că dosarul a fost pregătit de un fost agent secret britanic, iar astfel anonimatul lui Steele a fost compromis.

După plecarea din MI6, în 2009, Steele a înființat Orbis Business Intelligence Ltd împreună cu un partener de afaceri, Christopher Burrows. Potrivit site-ului Orbis, compania se ocupă cu „operațiuni complexe de culegere de informații, inclusiv peste graniță”. Burrows — fost consilier al Foreign Office (MAE britanic) la Bruxelles și New Delhi, conform biografiei postate pe LinkedIn — a declarat că nu poate nici să confirme, nici să nege că raportul în cauză ar fi fost realizat de firma la care este asociat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray