2020-07-07 08:22

A doua femeie în istorie care conduce Guvernul de la Londra. Theresa May este noul premier al Marii Britanii

 |  20:59
A doua femeie în istorie care conduce Guvernul de la Londra. Theresa May este noul premier al Marii Britanii

De miercuri, Marea Britanie are ca nou premier o femeie, în persoana Theresei May, care în Cabinetul Cameron a ocupat funcția de ministru de Interne, după ce fostul prim-ministru a mers la Palatul Buchingham, la Regină, și și-a depus demisia oficial. Apoi, potrivit protocolului, M.S. Elisabeta a II-a i-a adresat lui May invitația de a forma noul Guvern, iar aceasta a acceptat.

După ce a plecat de la Palat, unde a fost împreună cu soțul său, Theresa May a venit la sediul din Downing Street 10, și a susținut primul său discurs în calitate de premier al Marii Britanii. Este cea de a doua femeie care ocupă această funcție în istoria Marii Britanii, după Margaret Thatcher.

May a avut un discurs în care a făcut promisiuni legate de unitatea Marii Britanii, de egalitatea de șanse și dreptatea socială.

Ea s-a adresat familiilor care „abia se descurcă” spunându-le că știe că „lucrează zi-lumină” și că „dau tot ce e mai bun”. „Știu că viața uneori poate fi o luptă”, a spus May, dar „Guvernul pe care îl voi conduce va fi condus nu de interesele celor privilegiați și puțini, ci de voi (cei săraci - n.r.). Când va fi vorba de taxe, vom avea ca prioritate nu pe cei bogați, ci pe voi”, a promis noul premier.

”Împreună vom construi o Mare Britanie mai bună!”, a concluzionat May.

Apoi a atins și un subiect sensibil, mai ales după Brexit: „Numele întreg al partidului meu este Partidul Conservator Unionist și cuvântul unionist este foarte important pentru mine. Înseamnă că noi credem în uniunea, în legăturile prețioase dintre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.”, a spus May și a adăugat: „Credem într-o uniune nu doar între națiunile Regatului Unit ci și între toți cetățenii noștri, între noi toți, indiferent cine suntem și de unde suntem. Asta înseamnă să luptăm împotriva unei nedreptăți crunte cum este aceea că persoanele care se nasc în sărăcie vor muri în medie cu nouă ani mai devreme decât ceilalți. (…) Trebuie să facem din Marea Britanie o țară bună pentru toți”.

Vorbind despre Cameron, a lăudat realizările acestuia și a spus că ea va călca „pe urmele unui mare și modern prim-ministru” a cărui „adevărată moștenire” pe care i-o lasă este principiul că „nu e vorba de economie, ci de dreptate socială”.

Vorbind despre Cameron, a lăudat realizările acestuia și a spus că ea va călca „pe urmele unui mare și modern prim-ministru” a cărui „adevărată moștenire” pe care i-o lasă este principiul că „nu e vorba de economie, ci de dreptate socială”. „De la legalizarea căsătoriei între persoane de acelați sex, la scutirea de impozitul pe venit a persoanelor cu venituri mici, David Cameron a condus un Guvern a unei Națiuni Unite și în acest spirit vreau să conduc și eu”, a susținut Theresa May.

Dincolo de acest discurs, pe Theresa May o așteaptă marile provocări pe care le ridică Brexit-ul și reforma economică și socială, după cum obervă și ziarul Financial Times.

Cameron, ultima zi ca premier

În schimb pentru David Cameron, ultima zi din mandatul de prim ministru a avut, cum a glumit el, „un program foarte lejer”. A început cu o vizită la Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului britanic, pentru o sesiune de întrebări din partea parlamentarilor. În cursul după-amiezii, el a mers la Palatul Buckingham, unde Regina l-a primit în audiență pentru a-și depune demisia și pentru a o recomanda Maiestății Sale pe Theresa May, ca lider al Partidului Conservator, cel mai mare din Camera Comunelor, să formeze noul guvern.

La Parlament, Cameron i-a cerut succesoarei sale la conducerea Guvernului, să țină aproape de Europa. „Sfatul pe care-l dau succesoarei mele, care este o negociatoare strălucită, este că trebuie să încercăm să stăm cât mai aproape de Uniunea Europeană, pentru a păstra beneficiile legate de comerț, cooperare și securitate”, a declarat Cameron, potrivit Reuters.

El a răspuns astfel unei întrebări legate de Scoția, unde la referendumul din 23 iunie majoritatea celor prezenți la urne au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. „Canalul (Mânecii) nu se va lărgi odată ce părăsim Uniunea Europeană și aceasta este relația pe care trebuie să o urmărim. O astfel de relație ar fi bună atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Scoția”, a completat Cameron.

Tot la Parlament, Cameron a mai declarat că Executivul de la Londra depune depune eforturi substanțiale pentru ca cetățenii statelor Uniunii Europene să poată rămâne în Marea Britanie și după ce aceasta va părăsi blocul comunitar, însă asigurarea acestui drept depinde de caracterul său reciproc pentru britanicii aflați în celelalte țări ale UE. Întrebat de un parlamentar dacă cetățenilor UE aflați pe teritoriul britanic li se vor anula permisele de ședere sau dacă vor fi expulzați după ieșirea Marii Britanii din UE, Cameron a răspuns că este exclus ca acest lucru să se întâmple. „Depunem eforturi să facem ceea de dorim, adică să garantăm cetățenilor UE că li se vor respecta drepturile, tuturor celor care au venit în această țară”, a spus Cameron. În opinia sa, „singura circumstanță” în care „un viitor guvern ar încerca să elimine această garanție ar fi dacă cetățenilor britanici din alte țări europene nu li s-ar respecta drepturile”, de aceea crede „că este important să avem reciprocitate”.

La plecarea spre Regină, David Cameron a ieșit pentru ultima dată ca premier în fața sediului din Downing Street 10, avându-i alături pe soția sa și cei trei copii, și a susținut un discurs de adio emoționant. „A fost cea mai mare onoare din viața mea să îmi servesc țara ca prim-ministru în acești ultimi șase ani și de a fi liderul partidului meu pentru aproape 11 ani. Acum, când plec pentru ultima dată de aici, singura mea dorință este ca succesul să continue pentru această țară măreață pe care o iubesc atât de mult”, a spus Cameron.

El a mai spus că are credința că lasă țara „mult mai puternică”, iar economia, „nemăsurat de puternică” după mandatul său. Fostul premier s-a declarat mândru că a redus deficitul, că a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, că a crescut ajutorul internațional și a redus listele de așteptare din sistemul de sănătate. În fine, David Cameron i-a mulțumit soției sale Samantha, pe care a numit-o „dragostea vieții mele”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-13Parerea ta...

HASNAUA EUROPEANA
14 Iul 2016

O fii travestit , homo , lezbi , gipsi sau ghei ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz