2020-03-29 04:04

A început RETRAGEREA. Gata cu cel mai vechi teatru de operațiuni unde sunt implicate SUA

 |  00:09
A început RETRAGEREA. Gata cu cel mai vechi teatru de operațiuni unde sunt implicate SUA

Armata americană a anunţat că a început retragerea din Afganistan, prevăzută în acordul de pace semnat cu talibanii, pentru a aduce efectivele la 8.600 de soldaţi în 135 de zile.

Forţele americane din Afganistan ''menţin toate mijloacele militare necesare'' pentru operaţiunile împotriva jihadiştilor Al-Qaida şi Statului Islamic şi pentru sprijinirea forţelor afgane, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al forţelor americane, colonelul Sonny Leggett. Acordul prevede că SUA se angajează să-şi reducă numărul efectivelor din Afganistan de la 13.000 la 8.600 în termen de 135 de zile de la semnare, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmând să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului, potrivit AFP.  

Statele Unite şi talibanii afgani au semnat în februarie, la Doha, un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război.

A promis

“Președintele Donald Trump vrea să înceapă retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, din 2020”, a anunța secretarul de stat Mike Pompeo în 2019. Întrebat cu ocazia unei intervenții la Economic Club din Washington dacă speră că efectivele americane din Afganistan vor fi reduse înainte de alegeri, Pompeo a răspuns: "Aceasta este directiva pe care am primit-o de la președintele Statelor Unite". "A fost fără echivoc: puneți capăt războaielor fără sfârșit, începeți retragerea'", a adăugat șeful diplomației SUA, citat de AFP.

Înainte de a fi ales președinte în 2016, Trump a promis că forțele armate americane vor fi rechemate din Afganistan. După ce a ajuns la Casă Albă, el a acceptat însă să trimită efective suplimentare - circa 14.000 de militari - în cel mai vechi teatru de operațiuni unde sunt implicate Statele Unite. De anul trecut, Washington-ul a început un dialog direct, fără precedent, cu talibanii, sperând să ajungă la un acord de pace care să permită retragerea trupelor, iar Trump și-a reafirmat dorința de a încheia războaiele fără perspective de încheiere și de a renunta la intervențiile militare costisitoare în alte țări. Pompeo a susținut atunci că negocierile au permis înregistrarea unor "progrese reale" și a afirmat că este "optimist". Iată că optimismul a devenit realitate…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-10Parerea ta...

ISTORIC
10 Mar 2020

TREBUIE SA I SI GASEASCA DE LUCRU .GRANITA GRECIEI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine