2020-08-08 03:59

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: PPE, pe primul loc cu 212 mandate, socialiştii cu 185

 |  06:57
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: PPE, pe primul loc cu 212 mandate, socialiştii cu 185

În urma alegerilor europarlamentare de duminică, conservatorii din cadrul Partidului Popular European (PPE) se clasează pe primul loc, obţinând 212 mandate în viitorul Parlament European (PE). Ei sunt urmaţi de socialişti (185) şi eurofobii care ar putea obţine în total 140 mandate, potrivit unei noi estimări a PE, relatează AFP, citat de Mediafax.

Candidatul conservatorilor la preşedinţia Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a revendicat duminică victoria taberei sale în scrutinul pentru Parlamentul European pe contul de Twitter.

Potrivit proiecţiei realizate de către Institutul TNS pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), liberalii ar urma să rămână al treilea grup, cu 71 de eurodeputaţi, fiind urmaţi de Verzi (55).

Toate aceste patru grupuri proeuropene pierd mandate. Ele ar însuma, în urma alegerilor europarlamentare de duminică, 523 de eurodeputaţi, faţă de 612 în Parlamentul în exerciţiu. Astfel, PPE pierde 63, socialiştii zece, liberalii 14, iar Verzii trei.

De asemenea, stânga radicală ar obţine zece mandate în plus, de la 35 la 45.

Grupul eurofobilor din jurul partidului UKIP al britanicului Nigel Farage este creditat cu 36 de mandate (-4).

Potrivit sursei citate, grupul conservatorilor britanici şi polonezi ar obţine 40 de mandate (-2).

Candidatul conservatorilor europeni la preşedinţia CE, Jean-Claude Juncker, a revendicat duminică victoria taberei sale în alegerile europene, într-o postare pe contul său de Twitter.

"Partidul Popular European (PPE) este pe cale să câştige alegerile europene. Şi revendică, deci, preşedinţia Comisiei Europene", a scris Jean-Claude Juncker.

Din PPE fac parte formaţiuni ca UMP din Franţa, CDU din Germania sau Partidul Popular din Spania, şi şi-a propus să devanseze cu cel puţin 20 de mandate grupul socialiştilor europeni.

Preşedintele PPE, francezul Joseph Daul, a declarat, că „tendinţa este foarte pozitivă pentru PPE".

Este pentru prima dată când şefii de stat şi de Guvern urmează să ţină cont de rezultatul alegerilor europene în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Conservatorul portughez Jose Manuel Barroso conduce de zece ani actuala CE.

Candidatul socialiştilor este germanul Martin Schulz.

Citeşte şi: 

Citeşte şi:  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz