2019-08-17 23:54

UPDATE. ALEGERI la şefia Parlamentului European. Un ROMÂN se află printre candidaţi

 |  08:37
UPDATE. ALEGERI la şefia Parlamentului European. Un ROMÂN se află printre candidaţi

Europarlamentarii aleg marţi un nou preşedinte al Parlamentului European, care va fi succesorul în funcţie lui Martin Schulz. Printre candidaţi se numără şi europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, alături de alţi şapte politicien. Este vorba despre Eleonora Forenza (Stânga Unită Europeană–Stânga Verde Nordică, Italia), Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie), Gianni Pittella (S & D, Italia), Laurenţiu Rebega (Europa Naţiunilor şi Libertăţii, România), Helga Stevens (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Belgia), Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia). Este posibil, însă, ca mai mulţi deputaţi să intre în cursa înainte de fiecare tur de scrutin.

  UPDATE 10.49 Liberalul Guy Verhofstadt a anunțat că se retrage din cursa pentru președinția Parlamentului European și că atât el, cât și grupul Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) îl susțin pe candidatul Partidului Popular European (PPE), Antonio Tajani.   Apropiat al lui Silvio Berlusconi, Tajani este creditat ca mare favorit, după ce Verhofstadt a suferit o lovitură grea săptămâna trecută, când europarlamentarii liberali au respins vehement o alianţă cu mişcarea populistă italiană 5Stele, scrie Financial Times.
UPDATE. ALEGERI la şefia Parlamentului European. Un ROMÂN se află printre candidaţi
zoom
Preşedintele Parlamentului European este ales prin vot secret, iar câştigătorul trebuie să obţină 50% plus un vot. Dacă după trei tururi de scrutin nu este ales nici un candidat, cei cu cele mai multe voturi vor participa la un al patrulea tur de scrutin, în care preşedintele este ales cu majoritate simplă (cel mai mare număr de voturi). În caz de egalitate, este ales candidatul cel mai în vârstă. Preşedintele P.E. coordonează toate lucrările Parlamentului şi ale organelor sale constitutive, precum şi dezbaterile din şedinţele plenare. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate afacerile juridice şi relaţiile externe. El semnează bugetul UE pentru ca acesta să devină operaţional, dar şi toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară, potrivit news.ro. Majoritatea legislaţiei UE are nevoie de aprobarea parlamentului European, astfel că preşedintele instituţiei are un rol crucial în negocierile privind normele propuse de Comisie. Europarlamentarii îşi aleg marţi şi cei 14 vicepreşedinţi, iar miercuri dimineaţă cei cinci chestori.

PREZENTAREA CANDIDAŢILOR

LAURENŢIU REBEGA, europarlamentarul român independent şi vicepreședinte al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENF), s-a născut la 20 februarie 1976, la Vălenii de Munte, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu. Este licențiat în zootehnie, fiind absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (2004) și al Academiei Agricole Grindsted din Danemarca (2006). A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova (2012-2014). În anul 2010, a devenit membru al Partidului Conservator, apoi președinte al Organizației Județene Vrancea a Partidului Conservator (2010), iar în 2014, a fost membru al Alianței PSD-UNPR-PC. Este europarlamentar din 2014, fiind membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și în Comisia pentru Petiții, potrivit site-ului http://www.laurentiurebega.ro.

ANTONIO TAJANI, membru al grupului Partidului Popular European (Creștin-Democrat), s-a născut la 4 august 1953, la Roma, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu. Italianul este licențiat al Facultății de Drept, din cadrul Universității La Sapienza din Roma. Începând cu anul 1994, a deținut mai multe funcții în instituții europene, cum ar fi: vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu transporturile (2008-2010); vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu industria și cu antreprenoriatul (2010-2014); vicepreședinte al PE (din 2014). Începând cu anul 2002, este vicepreședinte al Partidului Popular European, iar din 2014, este membru al Comitetului Executiv al formațiunii politice italiene Forza Italia.

GIANNI PITTELLA, lider al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) din PE, s-a născut la 19 noiembrie 1958, la Lauria, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu. Este membru al Partidului Democrat italian. A absolvit Facultatea de Medicină (1978). A fost membru în Consiliul Local din Lauria (1979); membru în Consiliul Regional din Basilicata, responsabil cu domeniul cultural și cu cel al activităților productive (1980). Tot în anul 1980, a deținut funcția de secretar general al Tineretului Socialist, iar în 1998, a devenit membru al Biroului Național al Stângii Democratice și responsabil național cu problemele italienilor de peste hotare. A deținut mai multe funcții în instituțiile europene, cum ar fi: prim-vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European (1999-2014); membru în Biroul PE (1999-2014).

HELGA STEVENS, vicepreședinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), s-a născut la 9 august 1968, la Sint-Truiden. Este membră a Noii Alianțe Flamande (Nieuw-Vlaamse Alliantie) din Belgia de la 1 iulie 2014; membră a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (1 iul. — 26 nov. 2014) și vicepreședintă a aceluiași grup (din 27 nov. 2014), potrivit site-ului www.europarl.europa.eu.

GUY VERHOFSTADT, liderul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), membru al Open VLD, formațiunea liberal-democraților flamanzi din Belgia, s-a născut la 11 aprilie 1953, la Dendermonde. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Ghent (1971-1975). A fost președinte național al tineretului formațiunii politice PVV (1979-1981), președinte al PVV (1982-1985; 1989-1992); președinte al Partidului Liberal Flamand (VLD) (1992-1995; 1997-1999); președinte interimar al Open VLD, formațiunea liberal-democraților flamanzi (2009). A fost membru al Consiliului Municipal din Ghent (1976-1982; 2007-2009); membru al Camerei Reprezentanților (1978-1995); membru al Senatului (1995-1999). A fost vicepremier și ministru pentru Buget, Cercetare Științifică și Planificare (1985-1988); ministru de stat (1995) și prim-ministru (1999-2008). A deținut mai multe funcții în instituțiile europene, printre care: președinte al Consiliului Uniunii Europene (2001) și membru al PE și lider al Grupului ALDE (din 2009), potrivit site-ului www.europarl.europa.eu.

ELEONORA FLORENZA, reprezentantă a grupului Stânga Unită Europeană — Stânga Verde Nordică (GUE-NGL) și membră a coaliției politice italiene de stânga Lista Tsipras — L'Altra Europa, s-a născut la 10 noiembrie 1976, la Bari, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu. Este vicepreședintă a Delegației la Comisia Parlamentară Comună UE — Chile; membră a Comisiei pentru Comerț Internațional; membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Americană Euro-Latină; membru supleant al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen.

JEAN LAMBERT, membră a grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, s-a născut la 1 iunie 1950, la Orsett. Este membră a Partidului Verzilor din Marea Britanie din anul 1977, fiind principalul purtător de cuvânt al acestuia în Anglia și în Țara Galilor (1992-1993; 1998-1999). A fost președinte al Comitetului Executiv al partidului în 1994, potrivit site-ului http://www.jeanlambertmep.org.uk/. Este membră a PE din 1999. Este implicată în activitatea mai multor comisii parlamentare din cadrul PE, fiind, printre altele, președinte al Delegației pentru relațiile cu țările din Asia de Sud, potrivit site-ului http://www.europarl.europa.eu. Este vicepreședinte al intergrupurilor parlamentare pentru vârstnici, pentru combaterea sărăciei și al celui pentru combaterea rasismului și pentru promovarea diversității.

PIERNICOLA PEDICINI, candidatul grupului Europa Libertății și a Democrației Directe (EFDD, euroscepticii), s-a născut la 22 mai 1969, la Benevento. În 1998, a obținut licența în fizică teoretică, la Universitatea Federico II, din Napoli, apoi a făcut o specializare de patru ani (2002-2006) în fizică medicală, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu, citat de Agerpres. În 2007, a absolvit Medicina, cu specializare în radioprotecție, fiind expert calificat gradul III. A lucrat în cercetare, pe probleme de protecție contra radiațiilor, iar din anul 2008, lucrează la Spitalul Regional de Oncologie, Rionero in Vulture, Provincia Potenza, fiind director medical la Institutul de cercetare științifică din cadrul spitalului (din 2008) și director al departamentului de monitorizare a radioprotecției și a siguranței echipamentelor de rezonanță magnetică nucleară în unitățile operative de radioterapie, radiologie și medicină nucleară din spital (din 2009).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-17

In legatura cu acest articol...

Partenerii lui Tăriceanu din Parlamentul European îl susțin pe candidatul „băsiștilor”
Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
17 Ian 2017

UE A DEVENIT O MU-E...... .........SA-L ALEAGA PE C HARLIE CHAPLIN........... .SAU ALT MASCARICI BENNIE HILL.............SA COND UCA MUEEEE.....TREBUIE DE SFIINTATA TIGANIA CARE A JEFUIT TOATE TARILE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray