2020-05-29 04:45

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Dodon câștigă prima rundă cu Maia Sandu

 |  18:47
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Dodon câștigă prima rundă cu Maia Sandu

Așa cum era de așteptat, după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au rămas în cursă doar prorusul Igor Dodon și proeuropeana Maia Sandu. Socialistul a câștigat turul cu 48,40% din sufragii, în timp ce rivala sa a obținut doar 38.27% (rezultate anunțate după numărarea a 99,33% din voturi). La urne s-au prezentat aproape jumătate (48,9%) dintre alegătorii înscriși pe listele electorale pentru a-și alege președintele, o premieră în Moldova, unde de mulți ani șeful statului este desemnat de Parlament. Cum niciunul dintre candidați nu a obținut 50%, se va organiza un al doilea tur de scrutin, programat pe 13 noiembrie.

Dodon, a declarat luni că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică arată că populația „dorește o guvernare de stânga” și „ceea ce a fost șapte ani în urmă, partidele de dreapta, pleacă în istorie”, transmite Agerpres. Dodon a precizat că rezultatele sunt mult mai bune decât anunțau sondajele și speră să obțină, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, "sprijinul unor parteneri de stânga", cu ajutorul cărora va obține 60% din voturi. El și-a reiterat, luni, intenția de a organiza alegeri parlamentare anticipate, pentru a elibera „statul captiv Republica Moldova”.

În schimb Maia Sandu, lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” consideră rezultatele primului tur de scrutin drept o victorie, dar a îndemnat cetățenii să se mobilizeze și să iasă masiv la vot la al doilea tur de scrutin, potrivit Timpul.md. „Celebrăm o primă victorie comună asupra minciunii și a hoției”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă în care a ieșit alături de alți lideri politici care au susținut-o în primul tur de scrutin, dar și de reprezentanți ai societății civile și oameni de cultură. Ea a declarat că rezultatele alegerilor au demonstrat că oamenii vor schimbarea guvernării.

Sandu primește sprijin

Și primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, unul dintre liderii Partidului Liberael, este optimist în privința șanselor candidatului proeuropean. El a declarat luni că Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM), „va fi preşedinte peste două săptămâni”, iar Dodon, „acest gândac de colorado trebuie strivit”, informează Unimedia preluată de Agerpres. „Se vede clar că dorinţa de Europa este în creştere şi se consolidează. M-am uitat peste rezultate, nordul şi sudul sunt cum au mai fost, însă mai slab decât în alegerile precedente. Şi acum, pas cu pas, se va reuşi să fie învinsă sărăcia, corupţia, oligarhii, şi după aceea cel mai important pas - unirea”, a spus primarul capitalei Republicii Moldova.

Candidatul PPEM, fostul premier Iurie Leancă, și-a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, sprijinul necondiționat pentru Maia Sandu în cel de-al doilea tur de scrutin. „Suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel în care crede ea de cuviință. Maia Sandu are toate șansele să îl învingă pe Igor Dodon. Trebuie să mergem spre Vest, pentru că doar așa putem avansa pe calea reformelor. Acest angajament rămâne în vigoare. Orice diferență pe care am avut-o în campanie nu mai contează și îi îndemn pe toți să o voteze în turul doi pe Maia Sandu. O vom susține necondiționat. Am fost o echipă, am avut o relație bună. Ținând cont de trecutul nostru, sunt sigur că vom putea conlucra și pe viitor”, a declarat Iurie Leancă, care a primit doar puțin peste 3% din voturi.

Reacții la București

Mai mulţi politicieni de la Bucureşti au transmis mesaje de mobilizare la vot în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, transmite Mediafax.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a prognozat chiar că Maia Sandu va câştiga alegerile în turul doi, salutând rezultatele de duminică. „Republica Moldova este PRO WEST, PRO ROMÂNIA. Igor Dodon nu a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, în condiţiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reuşeşte intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi.

Duminică, 13 Noiembrie, Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale cu 53 la sută şi Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România, în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută. Bravo Maia, bravo cetăţeni ai Republicii Moldova!”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.

„Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul preşedinte şi mă bucur că alegerile s-au desfăşurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o şansă pentru păstrarea direcţiei strategice şi a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor”, a comentat şi liderul PNL, Alina Gorghiu.

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, candidat din partea USR la parlamentare, a afirmat însă că rezultatul de duminică seara „este trist în primul rând pentru că se putea mai mult, mai bine şi la momentul necesar”, cu referire la ceea ce putea face România pentru o Moldovă cu adevărat democratică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine