2019-10-19 21:19

ALEGERI Ungaria. PREZENŢĂ RECORD la VOT. Orban, la un pas de cel de-al treilea mandat de premier UPDATE

 |  10:52
ALEGERI Ungaria. PREZENŢĂ RECORD la VOT. Orban, la un pas de cel de-al treilea mandat de premier UPDATE

Prezenţa la vot la alegerile din Ungaria, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să decidă numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta, era de peste 63 la sută la ora 17.00, cifră record. Votarea s-a încheiat oficial la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată vota. Premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban - favorit pentru un al treilea mandat - a promis, după ce a votat, că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

UPDATE - Votarea s-a încheiat oficial. În unele secţii mai votează cei aflaţi la coadă

Votarea în alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să-şi poată alege reprezentanţii în Legislativ, informează agenţia MTI.

Prezenţa masivă la vot a făcut ca unele secţii să rămână deschise până când toţi alegătorii ajung să introducă buletinul de vot în urne. Numărarea voturilor va începe după închiderea urnelor.

Până la orele 17.00 votaseră 63,21% - un scor istoric - faţă de 54,4% la ultimele alegeri legislative.

Ungurii au votat masiv duminică cu ocazia alegerilor legislative la care prim-ministrul Viktor Orban este favorit pentru un al treilea mandat, în ciuda unei posibile scăderi în sondaje, potrivit AFP.

În absenţa unui sondaj la ieşirea de la urne, primele estimări vor fi cunoscute doar foarte târziu duminică seară.

Au fost chemaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Dacă Partidul naţional-conservator Fidesz al lui Orban, în vârstă de 54 de ani, pare că şi-a asigurat victoria, această prezenţă istorică la vot compromite şansele de a obţine o nouă "super-majoritate" ca în 2010 şi 2014.

UPDATE: Mobilizare istorică pentru legislativele din Ungaria: 63,2% rată de participare la ora 17.00

Rata de participare la alegerile parlamentare din Ungaria a fost mult mai ridicată duminică decât în urmă cu patru ani, scrie Le Monde.

În toată Ungaria, şiruri impresionante de persoane s-au format la secţiile de votare.

La ora 13.00, rata de participare atingea un nivel istoric de 53,64%, faţă de 46,78% în urmă cu patru ani.

Corespondentul Le Monde pentru Europa Centrală a anunţat pe Twitter: 63,2% participare la vot la ora 17.00 faţă de 54,4% la ultimele alegeri legislative.

UPDATE - Prezenţă ridicată la vot: peste 42% până la ora 14.00. La unele secţii oamenii stau la coadă

Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria depăşise 42 la sută, la ora 14.00, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani, arată datele Biroului Electoral Naţional, potrivit Reuters.

Astfel, prezenţa la vot era de 42,32%, în condiţiile în care la alegerile anterioare, din 2014, până la aceeaşi oră votaseră 34,33% dintre alegători. La unele secţii oamenii au stat la cozi pentru a putea vota, cea mai mare mobilizare fiind la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14.00, de 45,52%.

Unii analişti spun că o participare de peste 70% la aceste alegeri ar putea semnala o mobilizare eficientă a opoziţiei, ceea ce ar putea determina Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - să îşi piardă majoritatea parlamentară.

La alegerile din 2014, până la ora 14.00 votaseră 34,33% dintre alegători, în 2010 prezenţa era de 35,88, în 2006 - 38,22%, iar în 2002 - 40,19%.

Update: Premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban a promis că va lupta pentru Ungaria, duminică, după ce a votat la alegerile parlamentare, la care partidul său, Fidesz, este favorit, relatează Reuters.

“Acum voi merge să mobilizez votanţii… Le cer tuturor să ia parte la alegeri”, a spus el după ce a votat la Budapesta.

Întrebat de jurnalişti dacă luptă împotriva Uniunii Europene, Orban a răspuns: "Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Uniunea Europeană este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti”.

Orban a precizat că va apăra interesele Ungariei şi că ţara sa este un membru loial al organizaţiilor internaţionale: “Ne iubim ţara şi luptăm pentru ţara noastră”

Potrivit MTI, până la ora 11.00, prezenţa la vot a fost de 29,93 la sută, mai mare decât la precedentele două alegeri. În 2010, prezenţa până la ora 11.00 a fost de 24,78 la sută, iar în 2014 de 23,23 la sută.

Viktor Orban, care în campanie s-a arătat ca un salvator al culturii creştine împotriva migraţiei musulmanilor în Europa, este favorit pentru un al treilea mandat în alegerile parlamentare de duminică, după ce a înregistrat două victorii răsunătoare în 2010 şi 2014.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

"Mă gândesc la un model ungar bazat pe competitivitate, pe ocuparea forţei de muncă, precum şi pe politici demografice şi identitare solide", a spus Orban, adăugând că guvernul său va menţine "un sistem fiscal eficient şi proporţional care promovează performanţa şi împărţirea echitabilă a sarcinilor".

Viktor Orban a luat parte la fondarea partidului Fidesz în 1988 ca o mişcare liberală, făcând apel la tinerii maghiari şi promovând democraţia parlamentară. La sfârşitul anilor 1990, Orban a început să schimbe abordarea în cadrul partidului, pentru a exploata un vid existent pe aripa dreaptă a spectrului politic.

Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câştigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susţinând că i-au fost "furate" voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obţinut peste două treimi dintre mandate.

În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigraţie şi a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse şi de o înţelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranţilor în statele europene.

Guvernul de la Budapesta a justificat cheltuirea celor 883 de milioane de euro pentru măsurile anti-imigraţie, inclusiv ridicarea unui gard la graniţa cu Serbia, prin necesitatea protejării frontierelor comune Schengen. Orban i-a cerut Uniunii Europene să achite jumătate dintre aceste costuri.

Viktor Orban consideră că imigraţia este principala cauză a creşterii ameninţărilor teroriste din Europa. Guvernul de la Budapesta solicită comunităţii internaţionale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migraţiei şi garantarea siguranţei cetăţenilor. La 2 martie, Guvernul ungar a aprobat 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia şi l-a trimis Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi NATO.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-08Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
08 Apr 2018

nu e vorba de anti-imigratie,e vorba de auto-determinare//Orban e unul care si-a dat seama ca UE condusa de la Bruxelles nu vrea binele celorlalti,te obliga sa faci tot felul de chestii anti-nationale....bravo Orban,UE trebuie refacuta de la zero,fara dictatura Bruxelles ului........nu e normal sa te subordonezi la niste MAFIOTI care te jefuiesc si te distrug
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray