2020-05-29 02:35

Alertă MAE: Cod roşu de caniculă în Italia şi Croaţia. Temperaturile pot ajunge la 40 grade Celsius

 |  07:43
Alertă MAE: Cod roşu de caniculă în Italia şi Croaţia. Temperaturile pot ajunge la 40 grade Celsius

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă în care avertizează că în Italia şi în Croaţia autorităţile au emis cod roşu de caniculă. Temperaturile maxime pot ajunge la 40 de grade Celsius.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Italia că Servicul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anunţat temperaturi foarte ridicate în majoritatea regiunilor italiene, în special în zonele din nord-vestul țării. În câmpia Padului sunt anunțate temperaturi de peste 36-38°C în timpul zilei, cu tendință de caniculă în orele după-amiezii și seara. Meteorologii avertizează că noul val de căldură africană va aduce în peninsulă cele mai ridicate temperaturi din această vară. Maximele de temperatură sunt prevăzute pentru zilele de vineri, 7 și sâmbătă, 8 august 2015. În marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia și în nordul Toscanei se pot înregistra temperaturi până la 40°C”, menţionează MAE.

Potrivit sursei citate, începând de duminică, sunt așteptate „fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cu caracter local, în special în zonele din nord-vestul țării, începând din zona subaplină și extinzându-se treptat spre câmpia piemonteză și lombardă”.

MAE precizează că există pericolul de ploi torențiale.

„Traficul rutier este codificat cu nivel roșu pentru acest sfârșit de săptămână și pentru cel viitor. Vineri, 7 august 2015, pe două dintre principalele autostrăzi italiene, A1(Milano-Napoli) și A14 (Bologna-Taranto) s-au înregistrat accidente de circulație care au produs cozi kilometrice, forțele de ordine și autoritățile sanitare intervenind pentru a acorda asistență călătorilor obligați să stea mai multe ore blocați pe autostradă”, a anunţat MAE.

Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie care vizează şi Croaţia, unde meteorologii au emis cod roşu de caniculă.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Croația că Institutul Meteorologic local a emis o avertizare privind un nou val de căldură care va traversa teritoriul croat începând cu ziua de 7 august 2015 și se prognozează să se manifeste cel puțin în următoarele 7 zile, astfel:

zonele din jurul Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik vor avea temperaturi extrem de ridicate > 35 grade C; sunt așteptate temperaturi extreme, care vor depăși 35 grade C în cea mai mare parte a țării, inclusiv în regiunile Zagrebului şi Slavoniei; au fost emise avertizări cod roşu de caniculă pentru perioada 7 - 10 august 2015 pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, iar pentru regiunile Zagreb și Karlovac în intervalul 8 - 9 august 2015; au fost emise avertizări cod portocaliu de temperaturi ridicate în perioada 8 – 10 august 2015 pentru regiunile Osijek și Gospic”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „restul teritoriului croat se află, de asemenea, sub avertizare meteorologică cod galben”. De asemenea, situaţia infrastructurii de circulaţie rutieră, feroviară și aeriană poate suferi modificări de la o oră la alta.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat (http://www.hak.hr, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr), precum şi site-ul de specialitate www.meteoalarm.eu, pentru a obține informaţii actualizate”, precizează MAE. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-08

In legatura cu acest articol...

Alertă de călătorie MAE în Ungaria. Meteorologii au extins codul roşu de caniculă
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine