2019-10-17 11:04

ALERTĂ. Sute de mii de ouă CONTAMINATE cu insecticid, retrase de pe piaţă

 |  20:17
ALERTĂ. Sute de mii de ouă CONTAMINATE cu insecticid, retrase de pe piaţă

Toată lumea s-a mobilizat joi pentru a stopa la timp o criză alimentară, retrăgând de pe piață sute de mii de ouă, importate în principal din Olanda, contaminate cu o substanță toxică, fipronil.

În mare cantitate, fipronilul este considerat "moderat toxic" pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). El este periculos pentru rinichi, ficat și tiroidă, a precizat organismul olandez însărcinat cu securitatea alimentară și sanitară, NVWA.

Din fericire, acest eveniment nefercit nu s-a întâmplat în România, ci, culmea, în Germania. Lanțurile de supermarketuri, de la Lidl la Rewe, au oprit instant comercializarea ouălor infectate. Un sistem de codificare alfanumerică permite identificarea loturilor care trebuie retrase din rafturi.

Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitați să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum.

Miercuri, organismul german KAT, care îi are printre membri pe principalii producători de ouă din Germania și din țările limitrofe, a anunțat că 100 de crescătorii din Olanda au utilizat substanța toxică și au trebuit închise, cărora li se adaugă patru în Germania și una în Belgia.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF, scrie Agerpres. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray