2020-04-10 00:27

Alertă în Europa! Risc de atentate teroriste

 |  18:01

Pericol de atacuri teroriste în Europa. AdministraţiaObama ar urma să lanseze un comunicat pentru turiştii americani, aşa-numitul“avertisment de călătorie”, îndemnând la vigilenţă maximă pe cei carecălătoresc în Europa.

Acţiunea, care ar putea avea implicaţii mai largi,inclusiv o probabilitate puternică de rezervări anulate, ar îndemna călătoriisă stea departe de locurile publice ca transportul public, aeroporturi şi locurituristice. Totuşi, Departamentul de Stat nu îi va sfătuipe americani sănu se deplaseze în Europa. Alerta de călătorie este rezultatul cumulat de informaţii din SUA primit peo perioadă mai lungă de timp, potrivitspuselor oficialilor, sub condiţia anonimatului. Purtătorul de cuvânt alDepartamentului de Stat, PJ Crowley, a refuzat să comenteze pe această temă. Ela spus că administraţia rămâne concentrată asupra ameninţărilor al-Qaeda pentruapărarea intereselor Statelor Unite şi va lua măsurile corespunzătoare pentru a-iproteja pe americani. Pe de altă parte, mai mulţi oficiali europeni suntîngrijoraţi de propunerea de a emite o astfel de alertă, pe motiv că nu estedecât o exagerare, iar transporturile şi turismul ar avea mult de suferit.

„Războiul surselor”

SUA şi experţii europeni în securitate au fostîngrijoraţi de faptul că teroriştii ar putea pune la cale atacuri în Europa cuarme de asalt, în locuri publice, similare cu cele din 2008 în Mumbai, India.În timp ce agenţiile de informaţii au privit totul ca pe o ameninţarecredibilă, acestea nu au identificat obiectivele specifice pe care teroriştii le-arputea avea în vedere, potrivit unor oficiali americani. Agenţii serviciilorde informaţii bănuiesc că, în urmă cu câteva luni, bin Laden s-a folosit de curieri pentru a letransmite membrilor al-Qaeda că vrea atacuri în „stil Mumbai” asupra a treiţinte europene. Potrivitsăpămânalului german “Der Spiegel”, aceste proiecte de atentate în Europaau fost elaborate de numărul trei în ierarhia reţelei al-Qaeda, şeicul Yunisal-Mauretani, cu acordul şi sprijinul financiar al lui Osama ben Laden. Şeiculi-a spus despre planurile sale de atentate, în special în Franţa şi MareaBritanie, unui islamist de naţionalitate germană, dar de origine afgană,deţinut în prezent de forţele americane la închisoarea din Bagram, înAfganistan, potrivit revistei. Aceste informaţii ar sta la originea uneirecente alerte teroriste în Europa de Vest. Conform revistei “Focus”, nivelulalertei teroriste a fost ridicat în Europa şi din cauza interceptării de cătrecentrul britanic Government Communications Headquarters, a comunicaţiilortelefonice şi electronice dintre opt germani şi doi britanici, aflaţi într-ozonă de la frontiera afgano-pakistaneză. Marea Britanie a spus că nuintenţionează să ridice nivelul alertei teroriste de la "sever"la "critic". Nivelul "sever" înseamnă că un atac estefoarte probabil, "critic" înseamnă că un atac este iminent. O sursădin securitate a declarat că un factor în ameninţare ar fi un posibil răspunsla interdicţia emisă de Franţa pentru burqa, vălul islamic integral. Pe de altăparte, ministrul francez al apărării a declarat că Franţa poate fi lovită înorice moment de un atentat şi a asigurat că guvernul nu manipulează opiniapublică în această privinţă. În SUA, nivelul ameninţării teroriste nu va fischimbat până la apariţia unor date specifice privind un pericol la adresaStatelor Unite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine