2020-07-02 13:47

Ambasadorul Federației Ruse în România: “Vor exista multe provocări anul acesta”

 |  14:52
Ambasadorul Federației Ruse în România: “Vor exista multe provocări anul acesta”

Astfel și-a început discursul Ambasadorul Rusiei în România, E. S. Valery I. Kuzmin, în cadrul conferinței de presă desfășurată marți la Ambasada Rusiei de la București. La conferința de presă prilejuită de sărbătorirea Zilei Diplomatului rus. E. S. Valery I. Kuzmin a trecut în revistă rezultatele anului diplomatic ce s-a încheiat, a vorbit despre provocările cu care se va confrunta ţara sa în următoarele luni, despre relația cu România, dar și cu Uniunea Europeană și SUA.

“Situaţia internaţională din ultimul an, ca şi în perioada anterioară, s-a caracterizat printr-o tendinţă de creştere a tensiunilor şi a turbulenţei”, a declarat, printre altele, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti. „Din nefericire, Bruxelles-ul, prin acţiunile sale practice, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pune constant statele în faţa unei alegeri dure: fie cu Uniunea Europeană, fie cu Rusia. Am obiectat faţă de această abordare încă de când relaţia noastră cu Uniunea Europeană era definită ca parteneriat strategic”, a mai spus ambasadorul, în cadrul conferinţei de presă. El a evocat, în acest sens, Uniunea Economică Eurasiatică. „Considerăm că există un potenţial vizibil de interacţiune constructivă între UE şi Uniunea Economică Eurasiatică”, a susţinut Valery I. Kuzmin. După alegerile care vor avea loc în noiembrie în SUA, relaţiile Moscovei cu Washingtonul vor fi, din perspectiva Rusiei, după cum a afirmat ambasadorul, bazate pe dialog şi respect indiferent de cine va fi preşedinte legitim. Ambasadorul a precizat de asemenea, că “vor exista multe provocări anul acesta”: controlul armelor strategice, blocarea militarizării spaţiului extraterestru şi combaterea terorismului internaţional, problemele de sănătate la nivel mondial, dar şi privind ecologia. Despre relaţiile ruso-române, Kuzmin a declarat că au fost evidenţiate câteva schimbări pozitive: vizita unei delegaţii a Dumei de Stat la Bucureşti, intensificarea dialogului diplomatic şi dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice. “La finalul anului 2019, conform estimărilor, volumul total al comerţului este de 4,7 miliarde de dolari, cu aproximativ 5-7% mai scăzut faţă de anul precedent. Motivaţia a fost scăderea preţurilor, pe plan mondial, la hidrocarburi şi scăderea exportului de produse inginereşti româneşti în Rusia”, a precizat ambasadorul. 

Economia Rusiei ocupă în prezent locul 12 în lume

În ceea ce privește economia Rusiei, ambasadorul a evidențiat că Federația Rusă a încheiat anul 2019 cu un excedent semnificativ al bugetului federal, care a fost de 1,932 trilioane ruble (30 miliarde de dolari): “Proporția datoriei de stat la PIB este de 14%. Conform rezultatelor anului, inflația nu va depăși indicatorul țintă de 4%. A fost finalizată construcția mai multor facilități de infrastructură din cele mai majore: autostrada federală Moscova-Sankt Petersburg, a doua linie a Podului Crimeei (asigurând comunicarea feroviară cu peninsula); gazoductelor „Puterea Siberiei” și „Turkish Stream”, noile capacități de producție de gaze naturale lichefiate ale „Novatek” în regiunea Mării Baltice și altele. Crearea complexului cosmodromului Vostochny a progresat semnificativ. Creșterea industrială anul trecut a fost de 2,3%. Cea mai bună dinamică a fost demonstrată de agricultură. În anul următor, se estimează că exporturile agricole vor atinge un nivel record de aproximativ 25 de miliarde de dolari”.

La acest capitol, Valery I. Kuzmin a mai vorbit despre faptul că economia Rusiei ocupă în prezent locul 12 în lume, iar rezervele valutare ale țării la 31 ianuarie 2020 au ajuns la 562,3 miliarde de dolari, inclusiv rezervele de aur – la peste 2.271 tone (locul 5 în lume între state). “În același timp, dinamica PIB-ului (+ 1,3%) nu poate fi considerată satisfăcătoare, și în acest context a avut loc o reînnoire substanțială a guvernului, pentru care s-a stabilit sarcina strategică de accelerare a ritmului de creștere economică. În legătură cu acumularea de mijloace băneşti semnificative în Fondul național de bunăstare - 7 773,06 miliarde de ruble (125,56 miliarde de dolari) sau 6,9% din PIB – a fost luată decizia de a institui un fond major de investiții de infrastructură de dezvoltare, cu un capital de până la 3% din PIB, adică aproximativ 60 de miliarde de dolari”, a mai precizat ambasadorul.

Ce se va întâmpla cu Constituția Rusiei

“Mulți dintre voi sunt interesați de semnificația amendamentelor pentru Constituția Rusiei din 1993 propuse de președintele Vladimir Putin, care sunt în prezent discutate la diferite niveluri şi care vor fi supuse dezbaterii, precum se estimează, în aprilie, în timpul plebiscitului popular”, a subliniat ambasadorul. “Normele Constituției în vigoare privind recunoașterea rămân neschimbate. <Dacă un tratat internațional al Federației Ruse stabilește alte reguli decât cele prevăzute de lege, se aplică regulile tratatului international> (articolul 15). În același timp, prevederile acestui articol care afirmă că Constituția are putere juridică supremă pe întreg teritoriul Rusiei, precum și articolului 79, care a stabilit posibilitatea țării noastre de a participa la asociații interstatale și de a transfera o parte din puterile sale în conformitate cu tratatele internaționale, rămân neschimbate. În același timp, există o rezervă substanțială că aceasta nu trebuie să implice restricții asupra drepturilor omului și ale drepturilor civile și nu trebuie să contrazică bazele sistemului constituțional al Federației Ruse. Este vorba exclusiv de completarea articolului 79, norma care spune că . Această adăugare se aplică numai deciziilor organismelor interstatale și exclusiv celor ce se bazează pe interpretarea tratatelor internaționale contrar Constituției. Poziția asupra forței juridice supreme a Constituției naționale (a unei legi sau acte echivalente ei), în legătură cu deciziile organismelor interguvernamentale nu este o „trăsătură” a sistemului juridic din Rusia. Aceasta este pusă în practică în Curţile Constituționale și în alte state, în special Germania, Italia, Austria, Marea Britanie>, a informat, pe larg, Valery I. Kuzmin.

Potrivit spuselor sale, o noutate semnificativă în Constituție va fi adăugarea normei cunoscute conform căreia Rusia este un „stat social”. Se propune să se includă în Legea fundamentală obligația guvernului în mod regulat, cel puțin o dată pe an, de a indexa pensiile, precum și garantarea că acestea nu vor fi mai mici decât nivelul de existență. Simultan, începând cu 1 ianuarie 2020, Decretul prezidențial a mărit valoarea capitalului matern, pe care acum încep să îl plătească de la nașterea primului copil și este prevăzut, de asemenea, o reducere a dobânzii pentru creditele ipotecare pentru familiile cu mulți copii. Toate acestea sunt concepute pentru a ajuta la stabilizarea și îmbunătățirea treptată a situației demografice.

“Președintele Vladimir Putin s-a pronunţat ferm pentru menţinerea în Rusia a republicii prezidențiale, care este în concordanță cu experiența istorică și tradițiile statalităţii noastre. În același timp, sunt extinse competențele Parlamentului la numirea guvernului, vor fi stabilite statutul constituțional și puterile consiliului de stat (în care este reprezentat corpul guvernatorilor țării), iar poziția, introdusă până acum prin Decret prezidențial, a vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, al cărui șef va rămâne Președintele țării, va fi stabilită de asemenea în Constituție. Se planifică ajustarea perioadei de activitate în postul Preşedintelui la doi termeni, fără rezerve suplimentare. Președintele și înalții funcționari ai țării nu trebuie să aibă cetățenie străină sau permis de ședere, iar șeful statului poate fi ales doar cu condiția ca el să trăiască cel puțin 25 de ani în Rusia. Vă pot informa cu autoritate că sondajele de opinie publică efectuate indică un nivel ridicat de sprijin din partea cetățenilor ruși pentru modificările propuse la Constituție. Acest indicator variază între 60 și la peste 90% pentru diferite teme. Astfel, nu există niciun motiv pentru temerile cu privire la posibilitatea, în acest context, a <intrării Rusiei în perioada de turbulență politică internă>”, a mai precizat ambasadorul.

“Ar trebui să se pună întrebări administrației Lukoil”

Revenind la relațiile ruso-române, potrivit ambasadorului Federației Ruse în România, în general, relațiile comerciale și economice dintre cele două țări au continuat să se dezvolte constant. Astfel, pe parcursul anului trecut, contactele dintre comunitățile de afaceri din cele două țări s-au intensificat. Activitatea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) româno-ruse în cadrul Uniunii CCI bilaterale cu țările străine a fost reluată. Au avut loc mai multe forumuri ale oamenilor de afaceri, inclusiv în București, Timișoara și Ploiești. Anul trecut, reprezentantul Centrului Rus de Export a fost acreditat în România, “ceea ce ar trebui să aibă un efect pozitiv și asupra cifrei noastre de afaceri bilaterale”.

Abordat de către mass media în ceea ce privește planurile companiei ruse Lukoil pentru achiziționarea de blocuri portante de gaz în regiunea de platformă continentală maritimă, acum deținute de corporația americană Exxon, E. S. Valery I. Kuzmin a spus că “ar trebui să se pună întrebări administrației Lukoil. Permiteți-mi să vă reamintesc din nou că Lukoil este o corporație privată independentă. Posibile riscuri asociate cu modificările legislației românești pentru a crește veniturile la bugetul de stat sau pentru a controla tranzacțiile majore în domenii strategice ale economiei sunt afacerile suverane ale României, deși, desigur, afacerile sunt destul de sensibile la  . Care va fi această situație specifică - va arăta viitorul”. Ambasadorul a mai vorbit și despre oportunitatea tehnologică de a primi gaz prin Turkish Stream, prin Bulgaria, “cu condiția ca interconectorul BRUA să fie finalizat. Cu toate acestea, din partea Gazprom, nu există obligații contractuale în acest sens, iar negocierile pe acest subiect, din câte știu eu, nu se desfășoară”.

“Primordial, din cauza instabilității politice”

Nu în ultimul rând, ambasadorul a abordat și legăturile culturale cu România, vorbind, printre altele, despre faptul că, în 2019, în Parcul Herăstrău a fost instalat bustul lui Iuri Gagarin - primul om în spațiu, că tot anul trecut a fost instalată în București a fost inaugurată o placă memorială dedicată șederii marelui scriitor rus Lev Tolstoi în Capitala noastră, iar tot în 2019 ansamblul folcloric din Vrancea a făcut un turneu impresionant în 20 de municipii ale Rusiei. “Primordial, din cauza instabilității politice în curs de desfășurare și a schimbărilor ministeriale de la București de mai bine de doi ani, partea română nu a reușit să răspundă la proiectul din Rusia al programului interguvernamental de legături culturale și umanitare, care i-a fost transferat. Până în prezent, nu a fost posibil să se pună de acord asupra unui protocol interdepartamental privind cooperarea în domeniul educației, precum și a unui protocol privind concursul pentru cercetarea științifică”, a încheiat conferința de presă E. S. Valery I. Kuzmin.

Nu fără a menționa obiectivele pentru 2020: continuarea lucrărilor pentru crearea condițiilor dedicate îmbunătățirii relațiilor ruso-române în toate domeniile, pe baza cooperării pragmatice reciproc avantajoase și a tradițiilor de prietenie și bună vecinătate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-11Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
11 Feb 2020

„Din nefericire, Bruxelles-ul, prin acţiunile sale practice, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pune constant statele în faţa unei alegeri dure: fie cu Uniunea Europeană, fie cu Rusia. Am obiectat faţă de această abordare încă de când relaţia noastră cu Uniunea Europeană era definită ca parteneriat strategic”...concluzia e simpla pentru Romania-cel mai bine sa stam departe de asemenea gandire de tip "ori cu Bruxelles ori cu Rusia".....suntem cu Europa tarilor libere si nu ne bagam in tot felul de intrigi obscure in care tot felul de oligarhi de tip SOroS-MERKEL sa ne faca reguli "obligatorii".....si Putin nu e presedinte in Romania sa ne oblige sa gandim ca el....Deci conflictul Rusia-Bruxelles nu este valabil in Romania.Nu ne dorim niciun fel de mafioti venit la furat in Romania nici de-ai lui Merkel-Soros nici de-ai lui Putin.Suntem membri in NATO dar nu colonie de sclavi si nici paradisul mafiotilor.Daca Bruxelles-ul vrea conflict cu Rusia nu e treaba noastra asa ceva sa-si spele rufele prin alta parte fara sa implice Romania.....Merkel va pune la dispozitie stadionul din Berlin sa va bateti pana va saturati..MORTAL KOMBAT...transmisiune in direct la Tv
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz