2020-07-04 15:09

Amnesty Internaţional şi un congresman cer anchetarea lui George W. Bush

 |  17:43
Amnesty Internaţional şi un congresman cer anchetarea lui George W. Bush

Fostul preşedinte American a revenit în prim-planulscenei internaţionale, după publicarea cărţii sale care a stârnit un val dereacţii puternice. Amnesty International (AI) şi un congresman au cerutadministraţiei Obama să îl aducă în faţa justiţiei pe fostul preşedinte GeorgeW. Bush, după mărturisirile privindsimularea înecului.

Acesta mărturiseşte în memoriilesale, publicate marţi, că a dat ordinul de a determina deţinuţii să vorbeascăprin utilizarea simulării înecului. Simularea înecului constă în vărsarea deapă pe căile respiratorii ale unei persoane imobilizate cu capul în jos, cu unprosop ud, cu scopul creării unei senzaţii de sufocare.

"Mărturiapreşedintelui Bush (...) este suficientă pentru a declanşa obligaţiainternaţională pe care Statele Unite o au de a ancheta asupra acestei mărturiişi să îl acuze dacă se adevereşte", a declarat Rob Freer, din cadrulAmnesty International. De asemenea, într-un comunicat, organizaţia de apărare adrepturilor omului cere Statelor Unite să creeze o anchetă independentă pentrua face lumină în cazul încălcărilor drepturilor omului comise în numele"războiului contra terorismului", în timpul preşedinţiei lui GeorgeW. Bush, în perioada 2001-2009.

În"Decision Points", memoriile sale, apărute marţi în Statele Unite,Bush povesteşte că a autorizat Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA)să utilizeze simularea înecului contra celui care s-a autoproclamatorganizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed. Potrivitunei note interne a Departamentului de Justiţie, dezvăluită în aprilie 2009,CIA l-a supus pe Khaled Sheikh Mohammed la simularea înecului de 183 de ori,după arestarea sa în Pakistan, în 2003.

AmnestyInternational aminteşte că Statele Unite au ratificat Convenţia ONU contraTorturii în 1994, în baza acesteia având obligaţia de a aduce în faţa justiţieiautorii actelor de tortură.

La rândul său,un membru al Camerei Reprezentanţilor, Jerrold Nadler, s-a declarat"scandalizat" de dezvăluirile lui Bush şi a cerut secretaruluiJustiţiei, Eric Holder, să numească un procuror special pentru a anchetafaptele "şi a-i acuza pe cei care s-au făcut complici, de la toatenivelurile statului".

În memoriilesale, Bush afirmă că simularea înecului nu era un act de tortură, în baza unuiaviz din partea Departamentului Justiţiei. Însă administraţia Obama a apreciat,ulterior, că această practică este tortură şi a interzis-o. Cu toate acestea şiîn pofida multiplelor apeluri din partea congresmenilor şi asociaţiilor deapărare a drepturilor omului care i-au fost adresate după ce a ajuns la CasaAlbă, Barack Obama a refuzat mereu să angajeze o anchetă penală contraopţiunilor predecesorului său sau administraţiei acestuia.

Cireaşa de petort vine de la oficiali din MareaBritanie. Britanicii contrazic declaraţiile fostului preşedinte american GeorgeW. Bush, care susţine că informaţii obţinute prin tehnica simulării înecului ausalvat vieţile unor britanici. Aceştia neagă că informaţiile de la KhalidSheikh Mohammed au fost obţinute în urma torturii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz