2020-06-02 15:23

Angela Merkel, jignită de practicile serviciilor secrete din SUA

 |  15:10
Angela Merkel, jignită de practicile serviciilor secrete din SUA

Anunţul cancelariei germane potrivit căruia serviciile secrete americane au spionat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a declanşat suspiciuni la nivel diplomatic între Berlin şi Washington, după recentele acuzaţii asupra supravegherii de date în Franţa de către agenţia de securitate NSA. Dezvăluirea este un afront pentru cancelar care s-a arătat înţelegătoare pe toată perioada scandalului Snowden, a subliniat presa germană.

Joi după-amiază, Guido Westerwelle, ministrul german de Externe, l-a convocat pe ambasadorul american la Berlin pentru a da explicaţii în legătură cu acest subiect. Incidentul a fost făcut public în ajunul summit-ului dedicat pieţei unice digitale, organizat joi şi vineri, la Bruxelles, unde oficialii europeni caută să depăşească neîncrederea alimentată de acuzaţiile de spionaj electronic făcute la adresa Statelor Unite.

Lovitură dată încrederii

După anunţul privind ascultarea mobilului cancelarului german, Merkel a discutat la telefon cu preşedintele Obama pe acest subiect, a declarat Steffen Seibert, purtătorului de cuvânt al şeful guvernului de la Berlin, scrie Mediafax. Seibert a subliniat că Merkel dezaprobă o astfel de practică, catalogată ca inacceptabilă, adăugând totodată că „între prieteni apropiaţi şi ţări partenere de decenii o asemenea supraveghere a unui şef de guvern nu poate exista. Berlinul a avertizat că supravegherea „ar fi o lovitură serioasă dată încrederii reciproce”, iar „astfel de practici trebuie să înceteze imediat”. Ulterior, locatarul de la Casa Albă l-a asigurat pe cancelarul german că SUA „nu supraveghează şi nu vor supraveghea comunicaţiile” acestuia, a precizat, miercuri, Administraţia Obama. Joi, la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Hollande şi cancelarul Merkel au discutat despre dezvăluirile privind spionajul SUA, „pentru a-şi coordona reacţia”, a precizat o sursă diplomatică, potrivit Agerpres.

Protecţia datelor, subiect sensibil

Reprezentanţii europeni prezenţi la summit-ul de la Bruxelles nu vor să se angajeze într-o dispută deschisă despre reglementările în domeniul protecţiei datelor, ci sunt interesaţi de pachetul privind piaţa unică a telecomunicaţiilor propus de Comisia Europeană, evaluat încă de Parlamentul European. Însă realizarea pieţei unice a telecomunicaţiilor se loveşte de faptul că „spectrul de frecvenţe reprezintă o sursă de venituri naţionale”. Din acest motiv, Franţa, Germania şi Marea Britanie tind să se opună dorinţei Bruxelles-ului de a controla alocarea spectrului de frecvenţe. Un alt motiv de dispută este acela că statele UE cu mari operatori de comunicaţii ar putea încerca să protejeze interesele acestor companii în procesul de eliminare a costurilor de roaming în Europa. Totuşi, dezbaterea sensibilă este pe protecţia datelor, cu toate că se încearcă îngroparea subiectului sub propuneri privind telecomunicaţiile.

Războiul cibernetic sperie NATO

Membrii NATO recunosc că războiul cibernetic este o ameninţare serioasă, însă solidaritatea a scăzut în cadrul Alianţei după neajunsurile provocate de recesiune. Percepută ca o problemă crucială de la presupusul atac al Rusiei care a paralizat în 2007 Estonia, apărarea cibernetică nu scăpa dezbaterii bugetare. Cu toate că SUA au denunţat cele mai multe atacuri asupra sistemelor sale, indicând spre China, după scandalul Snowden, Beijingul şi Moscova au indicat către Washington.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-24

In legatura cu acest articol...

Europarlamentarii refuză transferul datelor financiare către SUA în urma spionajul NSA

Barack Obama şi François Hollande au discutat despre scandalul de spionaj în care este implicată NSA

Scandal între Paris şi Washington după spionajul NSA

Eurodeputaţii caută secretele spionajului american România
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine