2020-08-10 22:00

ANUNȚ important al Papei Francisc, pentru bărbații căsătoriți

 |  00:11
ANUNȚ important al Papei Francisc, pentru bărbații căsătoriți

Papa Francisc declara în 2017 că este deschis faţă de ideea ca bărbaţii căsătoriţi să devină preoţi, într-un efort de a acoperi penuria cu care se confruntă Biserica Catolică. Într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit, Papa Francisc aprecia că lipsa de preoţi catolici e o „problemă enormă” cu care se confruntă Biserica şi declara că ar fi deschis ideii de a modifica regulile cu privire la intrarea în sacerdoţiu.

„Este necesar să analizăm dacă «viri probati» ar putea să fie o posibilitate”, declara în 2017 Papa, potrivit CNN. „Iar dacă da, este necesar să stabilim ce sarcini pot îndeplini, de exemplu în comunităţi izolate”. „Viri probati” este expresia latină folosită pentru a desemna „bărbaţi testaţi” sau bărbaţi căsătoriţi cu o credinţă şi o virtute excepţionale. “Acest lucru le-ar permite bărbaţilor care sunt deja căsătoriţi să fie hirotoniţi. Însă bărbaţilor singuri care sunt deja preoţi nu li se va permite să se căsătorească”, mai spunea Papa, care adăuga și că „celibatul voluntar nu este o soluţie”. Iată că acum, în 2020, mai precis pe 12 februarie, Papa Francisc va publica un document în care va răspunde propunerii de acceptare a bărbaţilor căsătoriţi în rândul preoţilor catolici, după cum a anunţat pe 7 februarie serviciul de presă al Vaticanului.

"Querida Amazonia"

Vaticanul a precizat că documentul se va intitula "Querida Amazonia" ("Dragă Amazonia"). Aceasta deoarece propunerea este strict limitată la regiunea Amazonia. Ea a fost formulată în octombrie de un sinod al episcopilor, cu scopul de a rezolva problema penuriei de clerici catolici din această regiune foarte puţin populată şi acoperită de pădurea tropicală din America de Sud, potrivit DPA. Ideea în sine i-a nemulţumit profund pe tradiţionalişti, care se tem că ea va deschide drumul spre abolirea completă a celibatului pentru preoţii catolici, o măsură ce nu face parte din dogma bisericii, dar care există din perioada Evului Mediu.

Papa Francisc se va pronunţa şi asupra altor chestiuni

Specialiştii în chestiuni religioase se aşteaptă ca papa Francisc, în această povăţuire apostolică, să ia o decizie în această privinţă. Papa Francisc se va pronunţa şi asupra altor chestiuni discutate în timpul sinodului din Amazonia, inclusiv asupra justiţiei sociale şi a schimbărilor climatice, drepturilor minorităţilor şi rolului femeilor în Biserica Catolică.

O eventuală decizie pozitivă în privinţa preoţilor căsătoriţi ar putea exacerba tensiunile dintre papă şi criticii lui conservatori, care consideră că mandatul său papal este excesiv de liberal. Un precedent măr al discordiei a fost decizia papei Francisc de a relaxa interdicţia ce viza posibilitatea de a oferi sfânta împărtăşanie persoanelor divorţate care se recăsătoresc, adoptată în 2016 în urma unei propuneri făcute în cadrul unui alt sinod al episcopilor catolici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz