2020-02-23 09:48

Aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk, singura soluție. Junker: Sancțiunile împotriva Moscovei rămân

 |  17:51
Aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk, singura soluție. Junker: Sancțiunile împotriva Moscovei rămân

Prezent joi la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat răspicat că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât atunci când acordurile de la Minsk privind rezolvarea conflictului ucrainean vor fi puse în aplicare în totalitate.

Junker a subliniat că „următoarea etapă este clară: aplicarea integrală a acordului, nici mai mult, nici mai puțin”: „Aceasta este singura modalitate de a începe conversația noastră și singura cale de a ridica sancțiunile economice impuse. Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată. Acțiunile Rusiei au subminat principiile securității europene în sine”.

La Bruxelles se vorbește de prel,ungirea cu șase luni a sancțiunilor care expiră la sfârșitul lui iunie.

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 cu mediere franco-germană, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, prevăd un armistițiu între forțele armatei ucrainene și separatiști în estul Ucrainei, precum și o serie de măsuri destinate să pună capăt conflictului. Occidentul acuză Kievul și separatiștii proruși de neaplicarea acestor acorduri, Ucraina și rebelii acuzându-se reciproc de încălcarea armistițiului.

Juncker, care a avertizat că vizita sa în Rusia nu marchează o "schimbare de atitudine" a UE, s-a declarat deschis dialogului (cu Moscova), notează AFP. „Trebuie să vorbim cu Rusia, cu liderii săi, cu poporul ei. Pentru unii, acest lucru poate fi o idee radicală, pentru mine este una de bun simț", a spus Juncker. "Relația noastră este perturbată și suferă din cauza lipsei de încredere, dar nu este fără speranță de recuperare", a mai spus Juncker. "Noi trebuie să continuăm să vorbim, chiar dacă sancțiunile economice sunt aplicate, trebuie să lăsăm ușa deschisă", a pledat președintele Comisiei Europene.

Și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy participă la forumul de la Sankt Petersburg. El l-a îndemnat joi pe președintele rus Vladimir Putin să facă el primul pas către ridicarea embargoului Rusiei asupra produselor alimentare europene, pentru a se putea ieși din spirala sancțiunilor reciproce instituite de Moscova și Bruxelles pe fondul crizei din Ucraina, relatează AFP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine