2019-12-15 17:49

Ar putea fi Michelle Obama adversara lui Trump în 2020?

 |  01:35
Ar putea fi Michelle Obama adversara lui Trump în 2020?

Robert Veress

Michelle Obama nu a plâns, dar a avut ochii în lacrimi în timpul ultimului său discurs oficial în calitate de Primă Doamnă a Americii, ținut vineri, în fața unei asistențe numeroase, entuziaste și emoționate până la lacrimi.

Discursul a fost prilejuit de cea de-a treia ediție a unui eveniment inițiat de Administrația Obama în 2015, pentru a-i încuraja pe tinerii americani să urmeze studii cât mai înalte.

„Să vă fiu Primă Doamnă a fost cea mai mare onoare a vieții mele, și sper că v-am făcut mândri”, a conchis Michelle Obama, după ce i-a îndemnat pe tinerii prezenți să fie neînfricați, să se înarmeze cu multe cunoștințe, pe care să le folosească pentru a construi acea țară „vrednică de așteptările voastre fără limite”.

Michelle Obama s-a insinuat în sufletele multor americani. A reușit, și nu doar o dată, să atragă mai mulți suporteri pentru soțul său, Barack Obama, fiind unul dintre motivele succesului acestuia.

Și atunci, de ce să nu fie ea însăși un candidat la Președinție?

Subiectul a fost deja întors pe dos de mass-media americană și britanică. După ce, încă de la mijlocul anului trecut, Fortune a dat verdictul „Niciodată” (Michelle Obama nu va candida), The Guardian i-a dedicat un amplu articol, pe 11 noiembrie, adică la două zile după victoria lui Donald Trump. Concluzia nu este atât de drastică precum a publicației Fortune, dar nici nu lasă prea mult loc optimismului: Michelle Obama nu s-a simțit în largul ei în politică și abia așteaptă să-și vadă de viață, de proiectele de care nu s-a putut ocupa în ultimii opt ani. Pe de altă parte, dacă acum este simpatizată de mulți, tocmai fiindcă este percepută ca fiind oarecum detașată de politică, de îndată ce ar abandona acest statut, ar fi, la rândul său, abandonată de suporteri. Poate i-ar recâștiga, poate ar câștiga și alții noi, dar nu e deloc o certitudine…

Însă, nu degeaba e vorba aia, (ce se consideră a fi americană, deși îi aparține scriitorului englez Charles Dickens): „Never say never!” („Niciodată să nu spui niciodată!”). Dacă interesele superioare o vor cere… N-a fost să fie ca Hillary Clinton să devină prima femeie aleasă președinte al Statelor Unite, dar, dacă există o femeie care să poată infirma ideea că americanii nu sunt suficient de evoluați, pentru a nu fi misogini, atunci aceea e, cu certitudine, Michelle Obama.

Are 52 de ani, însă pare mult mai tânără. Este avocat, scriitor, absolventă a Priceton University și Harvard Law School. Are un mod de viață sănătos, pe care l-a promovat cu succes, fiind văzută ca un model pentru multe americance. S-a implicat în numeroase campanii umanitare și de ajutorare a săracilor.

Așadar, are „pedigriu-ul” necesar. Și nu are „bubele” de integritate care au pătat imaginea lui Hillary Clinton – pe care, apropo, a susținut-o în campanie. Singurele vulnerabilități ale lui Michelle Obama ar fi cele legate de competență. Ca să ajungă un candidat cu adevărat redutabil, ar trebui să intre în administrație, într-un post care să acționeze ca o trambulină. Cum partea executivă este indisponibilă pe motive de… Trump, ar rămâne să candideze pentru un post de parlamentar. Dacă o va face, o vom afla în aproximativ un an (sau chiar mai devreme), când se vor cunoaște candidații pentru alegerile din iarna anului 2018.

Chiar dacă va candida –indubitabil cu succes, având în vedere că ar face-o în fieful ei și al soțului, adică în Chicago-, nu este deloc cert că s-ar putea lansa apoi, imediat, în campanie pentru prezidențialele din 2020. Cel mai probabil, mai ales dacă Trump-mania americanilor nu se va fi stins, ar urma să lase alt democrat să-și frângă gâtul în încleștarea cu președintele, pregătindu-și mai bine terenul pentru 2024.

Așadar, răspunsul meu la întrebarea din titlu este: (mai degrabă) nu!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-07

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray