2020-01-29 15:00

Armistiţiul cu Moscova serveşte intereselor Kievului: Ucraina îşi reorganizează forţele

 |  18:51
Armistiţiul cu Moscova serveşte intereselor Kievului: Ucraina îşi reorganizează forţele

Încetarea focului este folosită de autorităţile ucrainene pentru a consolida apărarea oraşului Mariupol şi a-şi regrupa trupele care acţionează în regiunile rusofone. În acelaşi timp, Kievul pregăteşte sancţiuni proprii împotriva Rusiei.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat miercuri că situaţia din regiunile rusofone s-a schimbat radical după retragerea trupelor ruseşti. „Potrivit ultimelor informații pe care le-am primit de la serviciile secrete, forțele ruse s-au retras în procent de 70%”, a precizat liderul de la Kiev. Poroşenko a dat asigurări că Guvernul de la Kiev nu va face vreo concesie în privinţa integrităţii teritoriale a ţării. „Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare. Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina”, a explicat politicianul ucrainean. Teroriştii proruşi l-au contrazis însă pe miliardarul ucrainean. „Noi nu preconizăm să rămânem o parte a Ucrainei”, a spus liderul separatist Andrei Purghin, autoproclamat „vicepremier al Republicii Populare Doneţk”.

Regim special

Autorităţile ucrainene au instituit în oraşul Mariupol, un important centru urban din sud-estul ţării, un regim de restricţii, informează Mediafax. „Intrarea în oraş din toate direcţiile va fi permisă în intervalul orar 20.00-6.00 doar pentru persoanele care locuiesc în Mariupol. Ieşirea din oraş în acest interval de timp va fi interzisă”, se arată într-un articol al agenţiei Ukrinform. Transportul de echipament grele şi circulaţia automobilelor sunt limitate, în timp ce adunările publice, pescuitul şi portul armelor de foc au fost restricţionate. Potrivit Ukrinform, măsurile au fost adoptate pentru a descuraja intrarea în oraşul Mariupol a „sabotorilor” şi a „spionilor inamici” şi urmează să fie extinse în localităţile Novoazivsk şi Telmansk.

Sancţiuni

Liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a semnat o lege care permite impunerea de sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor care se fac vinovate de sprijinirea terorismului. Legea urmează să fie folosită pentru a ţinti 172 de persoane din Rusia şi 65 de companii, printre care şi gigantul Gazprom, relatează Agerpres. Actul legislativ oferă Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare dreptul de a îngheţa active şi limita tranzacţii, precum şi de a suspenda trazitul de resurse, zboruri şi transporturi pe teritoriul ucrainean. În acelaşi timp, legea permite Ucrainei să denunţe acorduri comerciale, proiecte comune şi programe industriale din domeniul securităţii şi apărării. Toate sancţiunile urmează să fie aplicate prin decret prezidenţial.

Rusia nu vrea Ucraina în NATO

Reprezentantul Moscovei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat miercuri că ţara sa nu doreşte ca Ucraina să se alăture Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. „Nu vrem să vedem Ucraina în NATO”, a spus oficialul rus. Conform Mediafax, Cijov a adăugat că o Ucraină care face parte din NATO „ar constitui o provocare fără precedent pentru securitatea europeană, o provocare care ar fi cea mai importantă de la căderea zidului Berlinului”. Reprezentantul Moscovei a cerut Ucrainei să respecte armistiţiul semnat cu separatiştii proruşi. „Este inadmisibilă o regrupare de forţe pentru a consolida apărarea şi a încălca ulterior regimul de încetare a focului”, a mai precizat Cijov. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine