2020-08-09 12:58

Armistiţiul din estul Ucrainei: Militari ucraineni încercuiţi de terorişti

 |  18:32
Armistiţiul din estul Ucrainei: Militari ucraineni încercuiţi de terorişti

În vreme ce Rusia vorbeşte despre pace, separatiştii proruşi îşi continuă acţiunile militare din Lugansk şi Doneţk. Peste o sută de militari din trupele armate ale Ucrainei au fost atacaţi de forţele apropiate Moscovei.

Ghenadi Moskal, guvernatorul pro-Kiev al regiunii Lugansk, a anunţat miercuri că 112 soldaţi ucraineni au fost încercuiţi în regiunea Bahmutka, pe un drum care duce spre vest. „Situaţia poate să fie considerată critică. Militari răniţi au fost luaţi prizonieri, inclusiv comandantul batalionului”, a precizat oficialul ucrainean. Potrivit lui Moskal, ucrainenii sunt supuşi unor tiruri cu armament greu. Andrei Lîşenko, purtătorul de cuvânt al Consiliul pentru Securitate Naţională şi  Apărare, a recunoscut că situaţia este „dificilă, dar controlabilă”, forţele ucrainene nefiind cu totul încercuite. „Încă mai pot să fie trimise întăriri şi armament suplimentar”, a explicat Lîşenko.

Situaţia produce îngrijorare în Ucraina, existând temerea că s-ar putea repeta tragicele evenimente din Ilovaisk, informează Mediafax. În acea bătălie, forţele ucrainene încercuite de proruşi au fost masacrate, sute de voluntari şi militari fiind ucişi. Potrivit presei ucrainene, demiterea lui Valeri Gheletei, precedentul ministru al Apărării, a fost legată de incapacitatea sa de a împiedica baia de sânge de la Ilovaisk.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, urmează să aibă o întrevedere vineri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Anterior acestei întâlniri, autorităţile ruse au anunţat că au început retragerea a 18.000 de soldaţi mobilizaţi la graniţa de Vest cu Ucraina. Dmitro Timciuk, un analist militar de la Kiev, a explicat însă reducerea trupelor de la frontieră cu 2.000 de persoane face parte din rotaţia obişnuită a forţelor armate ruse şi nu trebuie confundată cu o retragere. Chiar şi Germania, ţară care are o relaţia cu Rusia, a pus la îndoială angajamentul Moscovei în privinţa retragerii trupelor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a amintit că Rusia a mai făcut asemenea promisiuni şi înaintea altor întâlniri internaţionale fără a se ţine de cuvânt.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz