2020-07-04 16:17

Asalt asupra barajului din Mosul: SUA îi susțin pe kurzi împotriva Statului Islamic

 |  19:26
Asalt asupra barajului din Mosul: SUA îi susțin pe kurzi împotriva Statului Islamic

Trupele kurde, asistate de avioane americane, încearcă să restabilească un control guvernamental asupra instalaţiei din apropiere de Mosul. Radicalii suniţi au capturat barajul pe 7 august în urma unui atac asupra apărătorilor kurzi.

Aviaţia Statelor Unite ale Americii (SUA) a organizat nouă atacuri aeriene asupra poziţiilor deţinute de Statul Islamic (SI) în apropiere de barajul de lângă oraşul irakian Mosul. Potrivit informaţiilor oferite de Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM), avioane şi drone americane au distrus mai multe vehicule înarmate şi blindate de transport ale islamiştilor. Loviturile aeriene au urmărit înlesnirea ofensivei forţelor kurde Peshmerga asupra barajului de lângă Mosul. Conform Mediafax, generalul kurd Abdel Rahmane Korini a precizat că trupele sale controlează deja partea de est a barajului.

Instalaţia aflată pe malul sudic al râului Tigru are o deosebită importanţă strategică şi economică, alimentând cu apă şi electricitate o bună parte din regiune şi fiind responsabilă de irigarea terenurilor agricole din Ninive. Experţi ai SUA atrag atenţia că SI foloseşte barajele pe care le controlează ca arme. Astfel, o parte a oraşului Fallujah a fost inundată recent prin distrugerea barajelor din apropierea sa. Mai mult, într-o scrisoare trimisă în 2007 Guvernului irakian de David Petraeus, comandamentul forţelor americane din Irak, ofiţerul american atrăgea atenţia că „o rupere a barajului de la Mosul, umplut la capacitatea maximă, ar putea să provoace un val de 20 de metri asupra oraşului Mosul, ceea ce ar provoca morţi şi pagube considerabile”.

Atrocităţi

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a dezvăluit că membrii tribului irakian Shaitat au căzut victime extremiştilor islamici din IS. Peste 700 de membri ai tribului, în special civili, ar fi fost ucişi până acum în mai multe sate din regiune. Organizaţia atrage atenţia că „soarta a aproape 1.800 de membri ai acestui trib este necunoscută”. Shaitat se află de la începutul lunii iulie în conflict deschis cu teroriştii islamişti, după ce mai mulţi membri ai tribului au fost „arestaţi” de SI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz