2020-07-16 19:22

Au demolat Teatrul Național

 |  20:55
Au demolat Teatrul Național

Autoritățile albaneze au început să demoleze Teatrul Național din Tirana după ce actorii și activiștii care încercau să salveze clădirea au fost îndepărtați cu forța. Teatrul a fost construit de italieni după ocuparea Albaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Printre protestatarii arestați de poliție se află și Monika Kryemadhi, soția președintelui Albaniei, Ilir Meta. Kryemadhi este parlamentar și conduce partidul Mișcarea Socialistă pentru Integrare, potrivit Reuters.

Demolareaa fost începută înaintea unei decizii a Curții Constituționale. Efective mari de polițiști au venit dinainte de răsăritul soarelui și au îndepărtat pe membrii Alianței pentru Protejarea Teatrului  folosindu-se de gaze lacrimogene. Ulterior, buldozerele au început să distrugă clădirea. Un grup de manifestanți au încercat să oprească demolarea, ajungându-se la ciocniri cu poliția.

Pe când lumea era preocupată de altceva

37 de persoane au fost arestate, iar un polițist a fost spitalizat. Un manifestant a fost văzut cu răni  în zona capului,  alții reclamând intervenția brutală a forțelor de ordine.

Timp de mai bine de doi ani, actorii, activiștii și opoziția au încercat să oprească proiectul premierului socialist Edi Rama de a construi  un nou teatru în locul celui din patrimoniul național. ”Sunt aceeași oameni care se împotrivesc oricărui proiect în Tirana. Ei nu doresc dezvoltare, dar nu pot opri Tirana”, a spus Rama într-o postare pe Facebook. Asupra lui Edi Rama planează suspiciunea că a grăbit demolarea Teatrului Național pe fondul izbucnirii pandemiei, când toată lumea era “preocupată” de altceva…

Demolarea fundamentelor societății

Contestatarii proiectului susțin că exisăt suspiciuni de corupție deoarece proiectul de realizare a noului teatru a fost încredințat direct unui contractor preferat de guvern, la pachet cu alte edificii ce urmează să fie ridicate în Tirana.

Președintele Albaniei, Ilir Meta, a contestat demolarea la Curtea Constituțională, însă aceasta încă nu s-a pronunțat. Meta a afirmat că demolarea este ”o crimă din punct de vedere legal, moral și constituțional”. Liderul Partidului Democratic, de opoziție, Lulzim Basha, a afirmat că distrugerea clădirii reprezintă totodată ”demolarea fundamentelor societății”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz