2020-08-11 16:39

Aung San Suu Kyi, simbolul democraţiei birmane, a fost eliberată

 |  20:31
Aung San Suu Kyi, simbolul democraţiei birmane, a fost eliberată

Opozanta Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democraţie în Myanmar, a fosteliberată sâmbătă după ce a petrecut peste şapte ani în arest la domiciliu, adeclarat un oficial birman sub acoperirea anonimatului.

Oficialii au pătruns în casa acesteia înjurul orei locale 17.00 (12.30 ora României) pentru a-i citi ordinul deeliberare emis de juntă, în ziua în care s-a încheiat şi ultima sa condamnarede 18 luni de supraveghere la domiciliu.

Laureata premiului Nobel pentru Pace, considerată de unii drept unicasoluţie în faţa juntei aflate la putere, a apărut zâmbitoare la gratiile caseisale, la câteva minute după ce a aflat despre ordinul de eliberare.

Purtând în păr o floare care îi fusese aruncată din mulţime, ea a rostitcâteva cuvinte în faţa susţinătorilor săi în delir, majoritatea declaraţiilorsale fiind acoperite de strigătele mulţimii şi de aplauze.

"Trebuie să lucrăm împreună, la unison" pentru viitorul ţării,a declarat ea.

"Dacă vreţi să mă auziţi, veniţi vă rog mâine la prânz labiroul" Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), partidul său dizolvat cuare a dus întreaga luptă de la apariţia pe scena politică birmană, în 1988.

"Este liberă acum", a declarat un oficial birman pentru AFP,cu câteva minute înainte, în timp ce poliţia înlătura barierele instalate lavechea casă a familiei în care a fost izolată atât de mult timp.

Fiicageneralului Aung San, eroul independenţei birmane, ea a petrecut peste 15 dinultimii 21 de ani în detenţie, junta găsind permanent un motiv pentru a oînchide după fiecare eliberare. Ea nu a mai circulat liber din mai 2003.

După ceau aşteptat cu răbdare dar fără succes, vineri, în apropierea casei ei şi lasediul LND, susţinătorii săi au început să se adune sâmbătă dimineaţa pentru aasista la acest moment istoric. Mulţi dintre ei purtau tricouri cu imaginea sa,precum şi cu sloganul "Alături de Aung San Suu Kyi".

Primelereacţii au venit imediat din capitalele europene, în special de la Londra, carea estimat că eliberarea sa ar fi trebuit să aibă loc "cu mult timp înurmă". Parisul, bucurându-se de această veste, a avertizat junta împotriva"oricărei încălcări a libertăţii sale de mişcare sau de exprimare".

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat eliberarea"eroinei", cerând ca toţi prizonierii politici din ţară să fieeliberaţi, la rândul lor. Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei (Asean), dincare face parte şi Myanmar, s-a declarat, la rândul său, "uşurată".

Occidentul a criticat vehement în ultimele luni refuzul militarilor de ao elibera pe Aung San Suu Kyi înaintea alegerilor de duminică, primele înultimii 20 de ani, în urma cărora partidul care susţine junta revendică circa80 la sută din mandate înainte chiar de anunţarea rezultatelor oficiale.

Menţinând-o în detenţie pe parcursul campaniei, generalul Than Shwe,liderul juntei, şi-a eliminat cel mai puternic inamic de pe scena electorală,după înfrângerea suferită în 1990.

Suu Kyi şi LND au obţinut în perioada respectivă o victorie clară înalegeri. Junta a refuzat însă să respecte aceste rezultate, dar opozanta le-ainvocat de fiecare dată pentru a-şi justifica legitimitatea de principaladversar al militarilor.

Chiar dacă susţinătorii ei continuă să vadă în ea singura speranţăpentru democraţie într-o ţară condusă de militari de jumătate de secol, poziţiasa este totuşi slăbită.

LND a boicotat ultimul scrutin şi a fost dizolvat de juntă, lăsândopoziţia democratică divizată şi extenuată. Unii dintre liderii săi au plecatdin partid pentru a înfiinţa Forţa Democratică Naţională (NDF) şi a participala alegeri.

Aung San Suu Kyi va trebui să înveţe din nou să cunoască o ţară de carea fost practic izolată. Ea va descoperi tinerele birmane care poartă fustescurte, telefoanele mobile sau mica scenă muzicală din Yangon.

Ea nu şi-a mai văzut cei doi copii, care locuiesc în Marea Britanie deaproape zece ani şi a renunţat să meargă în 1999 la căpătâiul soţului săumuribund de teamă că nu se va mai putea întoarce în Myanmar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz