2020-02-21 20:48

Australia se va alătura SUA în misiunea de securitate maritimă din Golf

 |  15:00
Australia se va alătura SUA în misiunea de securitate maritimă din Golf

Australia se va alătura misiunii conduse de SUA de a proteja transportul maritim prin Strâmtoarea Hormuz pe fondul tensiunilor crescute cu Iranul, a anunțat recent premierul australian Scott Morrison. Morrison a declarat că Australia va avea ”o contribuție modestă” la misiune: o fregată, un avion de supraveghere maritimă P8 și personalul de sprijin, care vor implica, de asemenea, forțele britanice și cele din Bahrein.

„Contribuția noastră va fi limitată în domeniu și va fi legată de timp. Acest comportament destabilizator este o amenințare pentru interesele australiene în regiune", a spus Morrison, exprimându-și îngrijorarea cu privire la incidentele de securitate petrecute în ultimele luni, în zona de transport vitală strâmtoarea Hormuz.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și secretarul Apărării, Mark Esper, au făcut eforturi multiple în timpul unei vizite la Sydney la începutul acestei luni, pentru a coopta Australia în această forță care patrulează în calea navigabilă strategică. Această mișcare urmează unor serii de incidente - inclusiv confiscarea navelor - care au implicat puteri ca Iranul și cele occidentale, în special Marea Britanie și SUA, centrate pe canalul vital al Golfului.

Ministrul Apărării de la Canberra, Linda Reynolds, a declarat că personalul militar australian se va alătura săptămânii viitoare celor din sediul operațiunii de securitate din Bahrain. Aeronava P8 Poseidon va patrula regiunea timp de o lună, dar nu mai târziu de un an. Fregata, cu un echipaj de aproximativ 170 de militari, nu va fi dislocată în operațiunea comună până în ianuarie 2020.

SUA se  străduie din răsputeri să înjghebeze o coaliție internațională pentru a proteja navele de marfă care călătoresc prin Golf, iar aliații săi sunt mai preocupați să nu fie târâți într-un conflict cu Iranul. Marea Britanie a acceptat în cele din urmă să participe în urmă cu două săptămâni, iar guvernul Morrison a dezbătut demersul lui Pompeo și Esper timp de două săptămâni.

Președintele SUA, Donald Trump, a încercat să organizeze o campanie de „presiune maximă” împotriva Teheranului, de când a retras SUA dintr-o tranzacție de referință din 2015, care a pus sub lupă programul nuclear iranian și a încercat să repună sancțiuni acestui stat, îndemnând și aliații occidentali reticenți să îi urmeze acțiunile.

Deocamdată țările europene au refuzat să se alăture forței de securitate maritimă de frica de a nu strica eforturile europene de salvare a tratatului nuclear. Iranul a imobilizat trei luni o navă cisternă în apele strategice ale Golfului începând de luna trecută, inclusiv o navă sub pavilion britanic.

Aceasta lucru a făcut ca pușcașii marini britanici să imobilizeze o altă navă cisternă în Gibraltar, care transporta petrol iranian.  Marea Britanie bănuia că petrolul era destinat Siriei, într-un gest de sfidare a sancțiunilor Uniunii Europene, pe care Iranul le neagă. SUA și aliații săi din Golf au acuzat, de asemenea, Republica Islamică Iran că a efectuat mai multe atacuri misterioase asupra navelor din regiune. Teheranul a negat cu vehemență implicarea în astfel de conflicte.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine