2019-12-06 03:37

Autorităţile din Kathmandu sunt depăşite: Cutremurul din Nepal a făcut peste 5.000 de morţi

 |  19:23
Autorităţile din Kathmandu sunt depăşite: Cutremurul din Nepal a făcut peste 5.000 de morţi

Guvernul nepalez încearcă să facă faţă provocărilor lăsate în urmă de cutremurul de 7,9 grade pe scara Richter care a devastat capitala Kathmandu şi numeroase regiuni ale ţării. Dacă Autorităţile naţionale fac apel la comunitatea internaţională pentru sprijin, nepalezii încearcă să supravieţuiască lipsurilor cu care se confruntă. În această vreme, România încă mai ezită să-şi evacueze cetăţenii.

Ministerul de Interne din Nepal estimează că seismul de 7,9 grade pe scara Richter care a avut loc sâmbătă a dus la moartea a cel puţin 5.057 de persoane şi rănirea altor 10.000. Ministrul Ban Dev Gautam a recunoscut marţi că autorităţile nu erau pregătite pentru un asemenea dezastru. „Nu avem suficiente resurse şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la toată lumea”, a spus reprezentantul guvernamental. Cu toate acestea, premierul Sushil Koirala, a dat asigurări că operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor vor continua. „Guvernul face tot ce poate pentru salvarea eventualilor supravieţuitori şi pentru oferirea de asistenţă sinistraţilor. Avem de-a face cu o situaţie problematică, este o perioadă foarte dificilă pentru Nepal”, a declarat oficialul nepalez. Koirala a cerut comunităţii internaţionale să trimită degrabă corturi şi medicamente care să poată fi împărţite populaţiei, relatează Mediafax. „Oamenii dorm în câmp și în ploaie. (...) Îngrijirea și recuperarea lor vor fi o mare provocare”, a mai precizat şeful Guvernului nepalez.

Dezastrul social

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cel puţin opt milioane de nepalezi au fost afectaţi de seism, numeroase clădiri din capitală şi din zonele rurale prăbuşindu-se. Replicile ulterioare i-au speriat atât de tare pe nepalezi, încât mii de locuitori din Kathmandu continuă să doarmă în stradă de frica de a nu cădea victime unui nou seism.

Nici băncile nu mai funcţionează din cauza penelor de electricitate care le blochează frecvent activitatea. Dacă alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în unele regiuni ale ţării, cea mai mare problemă o constituie lipsa de adăpost şi mâncare. Se estimează că peste 1,4 milioane au nevoie de alimente, existând pericolul izbucnirii unor epidemii

Problemele continuă să se agraveze în unele regiuni ale ţării. O avalanşă a lovit un sat din zona turistică Rasuwa, ducând la dispariţia a 200 de persoane. Există temeri că printre victime se află chiar şi  turişti străini. „Zona este un parc natural, care este vizitat de turiști. Încercăm să-i salvăm, dar condițiile meteo nefavorabile și ploile îngreunează eforturile”, a explicat Uddhav Bhattarai, guvernatorul districtului.

Sate izolate din districtele Sindhupalchowk, Rasuwa şi Gorkha sunt în continuare inaccesibile. „Am fost aici pe străzi, fără mâncare şi apă şi încă nu am văzut vreun reprezentant al Guvernului în trei zile”, s-a plâns un bărbat nevoit să locuiască pe străzile capitalei împreună cu familia sa. Un alt nepalez, un bărbat din satul Sindhukot din districtul Sindhupalchowk, a povestit că întreaga sa agoniseală a pierit în timpul cutremurului. „Unchiul meu a murit după ce a fost îngropat sub dărâmăturile casei. Toate vitele din sat au fost ucise. De vreme ce drumul era practicabil, am adus răniţii la Kathmandu, dar Guvernul nu a trimis încă ajutor acolo”, a mai spus nepalezul.

Consecinţe

Experţii internaţionali susţin că oraşul Kathmandu s-ar fi putut deplasat cu cel puţin un metru în urma seismului, relatează Agerpres. Potrivit lui James Kackson, seismolog de la Universitatea din Cambridge, zona capitalei nepaleze s-a ridicat cu circa 50 de centimetri, în timp ce în nord, o alta a coborât cu 50 de centimetri. Yann Klinger, director de cercetări la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa, amintit că oraşul Kathmandu se află într-o zonă de coliziune între placa tectonică indiană şi cea eurasiatică. „Am apreciat că un astfel de seism se poate produce o dată la 700 de ani. Zona zguduită la sfârșitul săptămânii trecute a fost afectată de un seism puternic în 1344. Am văzut că secțiunea care s-a rupt atinsese un nivel de încărcare probabil apropiat de pragul de rupere”, a mai explicat cercetătorul.

Operaţiuni în Everest

Alpinistul român Alex Găvan a scris pe contul său de Twitter că a fost încheiată evacuarea cu elicopterul a tuturor alpiniştilor care fuseseră blocaţi în urma cutremurului din Nepal care a produs mai multe avalanşe pe Muntele Everest, informează Mediafax. „Toţi cei blocaţi în tabăra 1 au fost coborâţi în siguranţă cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineaţă de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul”, a precizat românul.

Problema românilor

Ministerul de Externe de la Bucureşti a identificat şi contactat, direct sau prin intermediul familiilor, 36 de cetăţeni români care se află în Nepal, dar lista continuă să fie actualizată. Ambasada României de la New Delhi (India) nu are informaţii privind eventuale victime româneşti ale cutremurului. Dacă state precum Israelul au depus eforturi deosebite pentru a-şi retrage cetăţenii, România nu a luat încă nici o hotărâre privind evacuarea de urgenţă a românilor din Nepal. Nici o celulă de criză nu activează la nivelul Ministerului de Externe, deşi drumurile nepaleze au fost distruse de cutremur şi alunecări de teren.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-28Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

România, campioana UE. Care este capitolul la care suntem lideri detașați Gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit anul trecut peste 200 miliarde euro (echivalentul a 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene) pentru comunicaţii (servicii poştale şi servicii şi echipamente de telefonie şi telefax), ceea ce reprezintă 2,3% din cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, arată datele publicate marţi de Eurostat
03 Dec 2019 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray