2019-12-14 05:25

Avertisment Europol: ISIS pregătește atacuri în Europa

 |  11:33
Avertisment Europol: ISIS pregătește atacuri în Europa

Gruparea Statul Islamic plănuieşte noi atacuri teroriste în Europa în viitorul apropiat, a avertizat oficiul european de poliţie Europol, agenţia europeană de aplicare a legii, într-un raport dat publicităţii vineri la Haga, transmite DPA, conform agerpres.ro.

Înfrângerile din Irak şi Siria şi creşterea numărului de combatanţi care revin în ţările de origine au sporit riscul unor atacuri în Europa occidentală, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citează opinii ale serviciilor de informaţii potrivit cărora în Europa s-ar putea afla deja zeci de potenţiali luptători ai grupării Statul Islamic.

Se crede că gruparea teroristă pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri în Occident, iar experţii sunt de părere că Franţa este cea mai evidentă ţintă. Cu toate acestea, şi în Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Germania există riscul unor atacuri teroriste. Atentatele ar putea fi comise de grupări afiliate Statului Islamic sau de atacatori care acţionează pe cont propriu, aşa-numiţii 'lupi singuratici', iar în atacuri ar putea fi folosiţi explozibili, arme automate, cuţite, topoare, macete sau maşini. Experţii în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu maşină-capcană este mare.

'Dispozitive de fabricaţie artizanală, explozive militare sau (dispozitive) cumpărate din comerţ (şi amplasate) în maşini-capcană', aşa cum s-a întâmplat în Siria sau în Irak, 'nu au fost încă folosite de gruparea SI în Europa', se menţionează în raport. Dar 'ţinând cont de faptul că modul de operare folosit în Orientul Mijlociu tinde să fie copiat de terorişti în Europa... ne putem imagina că gruparea SI va recurge la ele la un moment dat', potrivit aceleaşi surse, citate de AFP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray