2019-05-27 03:13


Avertizare: Turcia trebuie să decidă dacă doreşte să rămână un partener esenţial în cadrul NATO

 |  11:38
Avertizare: Turcia trebuie să decidă dacă doreşte să rămână un partener esenţial în cadrul NATO

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a avertizat miercuri Turcia în legătură cu intenţiile sale de a achiziţiona din Rusia un sistem de apărare aeriană performant, afirmând că Washingtonul ''nu va sta pasiv'' în timp ce Ankara cumpără armament de la un adversar, transmite dpa.

''Turcia trebuie să aleagă: rămâne un partener esenţial în cea mai de succes alianţă militară din istorie sau vrea să rişte securitatea acestui parteneriat prin luarea unor decizii nechibzuite care subminează alianţa?'', a spus Pence la Washington, potrivit Agerpres.

Anterior, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu anunţase că Ankara nu va renunţa la planul său de a cumpăra sistemul de apărare aeriană S-400 produs de Rusia.

Acordul cu Moscova este ''încheiat'', a menţionat oficialul turc.

În această săptămână, mai mulţi demnitari americani au subliniat că Turcia riscă sancţiuni dacă nu renunţă la intenţia de a achiziţiona sistemul S-400, în afară de stoparea programului de asistenţă tehnică privind avioanele americane F-35 pentru armata turcă.

Pentagonul a decis să suspende furnizarea către Turcia a echipamentelor pentru avioanele F-35 şi a anunţat că se va reorienta în cazul în care Ankara va fi înlăturată de pe lanţul de furnizori pentru producţia acestui tip de aparat de zbor militar, ceea ce, în opinia lui Mike Pence, ar afecta negativ capacitatea de apărare a Turciei.

În ultimii doi ani relaţiile dintre Turcia şi Rusia s-au îmbunătăţit considerabil, dovezi în această privinţă fiind parteneriatul legat de situaţia din Siria şi lansarea unor proiecte bilaterale în domeniul energiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2019-04-04

TAGURI: turcia, nato, avertizare,
loading...


Comenteaza pe site


CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
04 Apr 2019

problema nu e Turcia ci e vorba de performantele lui S400 care sunt extrem de bune in comparatie cu alte sisteme.Daca maine te ataca sa zicem un adversar din zona si tu nu ai NIMIC pentru aparare esti victima sigura,te bombardeaza ca pe Irakieni sau ca pe Libia cu cateva avioane.Turcii sunt extrem de pragmatici ptr ca se pot astepta la atacuri din toate partile si bineinteles ca au profitat de ocazie ptr ca rusii sunt morti de foame si vor sa-si vanda rachetele.probabil ca vinovat pentru chestia asta este regimul Obama-Clinton-Netaniahu care au inarmat tot felul de teroristi AL-QAIDA ISIL si PKK,evident ca Turcia nu o sa stea cu mainile in san sa astepte sa fie bombardata din zonele de frontiera unde e plin de tot felul de teroristi creati in laboratoare de mafia petrolului
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
06 Apr 2019

''Rachetele S-400 vor ocupa un loc important în discuţiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte eronate. Vom duce până la capăt achiziţia S-400 şi plăţile noastre vor continua'', a spus Erdogan în faţa presei la Ankara. Acest contract, a cărui valoare este de circa 2,5 miliarde de dolari, a tensionat relaţiile dintre Turcia şi SUA, fapt care a fost vizibil în timpul unei conferinţe de presă la care au participat joi la Washington vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Pence i-a cerut Turciei să aleagă între NATO şi decizia ''lipsită de sens'' de a continua achiziţia rachetelor S-400, iar Cavusoglu i-a răspuns că ''nimeni'' nu va forţa Turcia să facă o alegere. ''Turcia nu are de făcut o alegere între Rusia şi alţi aliaţi. Nu vedem relaţia cu Rusia ca pe o alternativă faţă de altele. Nimeni, nici Occidentul, nici Rusia nu ar trebui să ne ceară să alegem'', a indicat şeful diplomaţiei turce. Dar Pence a insistat: ''Turcia trebuie să aleagă. Doreşte să fie în continuare o parte fundamentală a celei mai de succes alianţe militare din istoria omenirii, sau doreşte să rişte siguranţa acestei colaborări luând decizii care ar putea submina alianţa?''.
Random imageUltimele stiri


STARBAG