2019-08-23 08:05

Banii câştigă voturile americanilor

 |  17:58
Banii câştigă voturile americanilor

Banii decid alegerile pentru Congresuldin SUA. Casa Albă continuă criticile dure la adresa finanţatorilor anonimicare favorizează opoziţia republicană faţă de preşedintele Barack Obama, încursa pentru alegerile legislative de la mijlocul mandatului, ce vor avea locla 2 noiembrie.

Finaţarea campaniilor electorale rămâne încentrul dezbaterilor în această campanie legislativă, cea mai scumpă dinistoria americană. Afluxul fără precedent de bani şiclimatul politic care prevalează în ţară au dat un sezon deosebit de feroce. Motivul principal pentru acest fenomen: decizia înianuarie a Curţii Supreme de a autoriza finanţarea campaniilor electorale decătre societăţile anonime. Grupurile de interese care-i sprijină în majoritatepe republicani în noiembrie au cheluitcele mai mari sume din istoria alegerilor legislative din SUA, fiind vorba depeste 3,5 miliarde de dolari. Partidul republican a strâns de cinci ori maimult decât suma democraţilor, fapt care a ajutat opoziţia la o campanie deimagine puternică şi la un relativ avans. Vinovatul identificat de Casa Albăeste ultraconservatorul Karl Rove, fost consilier alpreşedintelui George W. Bush, care s-a remarcat în cadrul grupului AmericanCrossroads ca fiind unul dintre cei care au strâns sumele cele mai mari de banipentru alegeri.

Cu aproape15 zile înainte de scrutin, în pofida unei ofensive pe teren a susţinătorilorlui Obama, sondajele preconizează importante progrese pentru republicani înceea ce priveşte numărul de mandate în Congres. Potrivit consilierului luiObama, David Axelrod, acest avans s-ar putea datora în mare parte numeroaselorclipuri “mincinoase” televizate finanţate de organizaţii proconservatoare ."Ele nu au curajul să iasă în faţă şi să îşi dezvăluie identitatea - elear putea fi companii de asigurări, bănci de pe Wall Street sau companiistrăine", a declarat Axelrod. La rândul său, purtătorul de cuvânt al CaseiAlbe, Robert Gibbs, le-a cerut grupurilor conservatoare să dezvăluieidentitatea finanţatorilor lor

Preşedinteledenunţase la 7 octombrie sumele de bani enorme plătite de marile societăţi şigrupări conservatoare, care nu dezvăluie originea fondurilor lor. "Vanelesunt deschise", declarase Obama, denunţând şi amestecul unor"companii străine" în politica americană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray