2020-07-03 23:32

Barack Obama şi Angela Merkel au discutat despre scandalul de spionaj în favoarea Washingtonului

 |  08:50
Barack Obama şi Angela Merkel au discutat despre scandalul de spionaj în favoarea Washingtonului

Președintele SUA, Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel au discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice despre presupusele cazuri de spionaj în favoarea Washingtonului care au determinat Berlinul să-l expulzeze pe șeful spionajului american din Germania, a anunțat Casa Albă, relatează AFP și DPA, citat de Agerpres.

Obama şi Merkel nu au mai avut nicio convorbire de la apariția la începutul lunii iulie a acuzațiilor potrivit cărora un agent de informații german și un angajat al Ministerului Apărării ar fi predat documente unor spioni americani. Autoritățile germane au anunțat săptămâna trecută că șeful CIA din cadrul Ambasadei SUA la Berlin este expulzat.

În cadrul convorbirii telefonice, preşedintele Barack Obama și angela Merkel "au făcut schimb de opinii despre cooperarea americano-germană în domeniul informațiilor secrete". De asemenea, preşedintele SUA a spus că va discuta îndeaproape despre mijloacele de a îmbunătăți această cooperare, a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă.

Într-un interviu difuzat sâmbătă de postul public de televiziune ZDF, cancelarul german a făcut apel la Washington să-și schimbe comportamentul în materie de spionaj. "Nu mai trăim în epoca Războiului Rece, când nimeni nu avea, probabil, încredere în nimeni", a afirmat Angela Merkel.

În cadrul convorbirii de marți, Barack Obama și Angela Merkel au căzut de acord "că Rusia trebuie să ia imediat măsuri pentru detensionarea situației în estul Ucrainei în contextul violențelor din zonă".

De asemenea, cei doi lideri au insistat că Moscova trebuie să susțină o încetare a focului, o foaie de parcurs pentru discuții în cadrul grupului de contact al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și introducerea unui mecanism OSCE de monitorizare a frontierelor. Angela Merkel şi Barack Obama au mai convenit că Rusia trebuie să pună capăt fluxului de armament greu, echipamente și combatanți spre regiunile separatiste din Ucraina.

Cei doi lideri s-au angajat "să coopereze îndeaproape în ceea privește măsurile de a impune sancțiuni Rusiei, dacă va fi necesar, precum și să continue să susțină stabilitatea și prosperitatea Ucrainei pe termen lung".

Nu în ultimul rând, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele SUA Barack Obama au vorbit şi despre negocierile nucleare în desfășurare cu Iranul, în care SUA și Germania sunt implicate. Cei doi lideri au afirmat că este „imperativ necesar” ca Teheranul să ia măsuri pentru a oferi asigurări comunității internaționale că programul său nuclear va avea exclusiv obiective pașnice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz