2019-08-25 17:50

Bașcanul Găgăuziei merge la Kremlin pentru a cere sprijin țarului Vladimir

 |  18:29
Bașcanul Găgăuziei merge la Kremlin pentru a cere sprijin țarului Vladimir

Liderii proruși din Găgăuzia încearcă să convingă autoritățile ruse să aplice scenariul Crimeea și în sudul Republicii Moldova. Ambasadorul rus de la Chișinău a intermediat o întâlnire între conducerea separatistă găgăuză și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Pe 25 martie, cele două părți vor discuta probleme economice și politice.

Mihail Formuzal, bașcanul din Găgăuzia, și Dimitrie Constantinov, președintele Adunării Populare (AP) de la Comrat, legislativul găgăuz, vor pleca pe 25 martie la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Din delegația celor doi lideri ar urma să mai facă parte deputații locali Ilie Uzun și Ivan Topal. Anterior, Topal anunțase pe 23 februarie că Mihail Formuzal va pleca la Moscova până pe 15 martie pentru o „întâlnire la cel mai înalt nivel”. Potrivit site-ului deschide.md, vizita ar fi fost mediată de ambasadorul rus în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

Șeful serviciului de presă al Adunării Populare din Comrad, Natalia Dimcea, a recunoscut luni că deputații AP se vor întâlni cu reprezentanții Kremlinului. Conform lui Dimcea, întâlnirea are ca temă principală verificarea calității vinurilor din Găgăuzia pentru semnarea unui acord economic între regiunea autonomă și Federația Rusă. Printre subiectele de discuție se va afla însă și rezoluția de condamnare de către AP a opoziției Guvernului de la Chișinău la separatismul din din Găgăuzia.

În jur de 150 de persoane au demonstrat duminică în Comrat în solidaritate cu referendumul pentru independență al forțelor proruse din Crimeea. Ele și-au exprimat speranța că autoritățile găgăuze vor urma cât mai repede exemplul Crimeii și vor proclama independența de Republica Moldova și intrarea în componența Rusiei.

Agitația separatistă din Găgăuzia a cunoscut un puternic reviriment după ce Republica Moldova și-a anunțat intenția de a adera la Uniunea Europeană. Găgăuzii acuză România că vrea să cucerească Moldova și cer Rusiei protecție în fața „imperialismului” românesc. Pe 2 februarie, autoritățile găgăuze au organizat două referendumuri pentru separarea de Republica Moldova și aderarea la Uniunea Eurasiatică. În paralel, separatiștii transnistreni au înmulțit provocările prin noi persecuții la adresa școlilor românești care refuză să li se supună. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-03-17

In legatura cu acest articol...

Republica Moldova: Autorităţile de la Chişinău resping cele două referendumuri din Găgăuzia

Găgăuzii sfidează Chişinăul pronunţându-se asupra politicii externe a R. Moldova

Igor Corman, Republica Moldova: Băsescu a turnat benzină în focul din Găgăuzia

Republica Moldova: Găgăuzia pregăteşte în februarie un referendum asupra independenţei

Mişcările din Transnistria şi Găgăuzia produc efecte la Bucureşti: Băsescu vrea ca UE să ia apărarea Moldovei
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray