2020-07-10 16:57

Bilanțul tragic a depășit 2.200 de morți: Nepalul, devastat de cutremur

 |  21:01
Bilanțul tragic a depășit 2.200 de morți: Nepalul, devastat de cutremur

Bilanțul tragic al cutremurului devastator de 7,9 grade din Nepal a trecut deja de 2.200 de morți și aproape 6.000 de răniți. Printre cei ce și-au pierdut viața se numără și 22 alpiniști care se aflau pe Everest, printre care și un manager de la gigantul Google, pasionat de acest sport. Alpiniștii au fost uciși de o avalanșă care a distrus tabăra de la baza Everestului. Sunt și alpiniști români acolo: unul dintre ei, Alex Găvan, a povestit pe Facebook despre replica puternică de duminică, având magnitudinea de 6,7 grade, care a avut loc în regiunea Katmandu. Acest nou cutremur a produs alte trei avalanșe, dar mai slabe decât cea provocată de cutremurul principal și se pare că nu s-a soldat cu alte victime. Replica a produs panică în rândul populației, oamenii alergând după adăpost și urlând de groază.

Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), epicentrul seismului produs duminică a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri. Replica a fost resimţită și în capitala Indiei, New Delhi, unde metrourile au fost oprite.

Cel mai puternic seism din ultimii 81 de ani

Imaginile din Nepal sunt terifiante, pe măsură ce echipele de salvare își intensifică eforturile de găsire a victimelor. Numeroase ţări şi organizaţii internaţionale au trimis ajutoare în țara afectată de cel mai grav cutremur din ultimii 81 de ani. Epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Adâncimea la care s-a produs a fost mică, de numai doi kilometri.

Potrivit Poliţiei nepaleze, bilanţul încă provizoriu al marelui seism a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi. Numai în Katmandu, capitala țării au murit cel puţin 700 de persoane. Oraşul are aproximativ un milion de locuitori și are cartiere înghesuite, unde casele vechi nu au rezistat la mișcarea violentă a pământului. Cutremurul a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse. Echipele de salvare caută în continuare printre dărâmături eventualii supravieţuitori. Mulți dintre salvatori sapă cu mâinile goale prin munții de moloz. Mii de persoane, îngrozite de violența seismului, şi-au petrecut noaptea afară, în ploaie și pe un frig aspru, fiindu-le teamă să se întoarcă în casele avariate.

Cutremurul a avut efecte puternice și în alte state învecinate. Din cifrele provizorii reiese că în India au murit 49 de persoane, în Tibet (China) 17 și patru în Bangladeș. În ajutorul autorităților nepaleze, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane. Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

Alpinist român, salvator de vieţi

Cutremurul din Nepal a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază unde în mod tradițional se află alpiniştii care se pregătesc să urce pe cel mai înalt vârf din lume. Corpurile a 17 alpinişti au fost recuperate de pe munte, dar elicopterele autorităților nepaleze acționează pentru salvarea altor sute de persoane, printre care multe rănite, blocate pe Everest. Acum un an, o altă avalanşă a ucis 16 ghizi nepalezi. Primul elicopter a pornit în misiune abia duminică dimineața, deoarece până atunci zborurile nu au fost posibile din cauza vremii nefavorabile.

Alpinistul român Alex Găvan, care a supraviețuit primei avalanșe și a anunțat producerea ei pe internet, a postat din nou duminică un mesaj pe Twitter, spunând că elicopterele au preluat primii răniți. El s-a implicat, îngrijindu-i pe cei care au nevoie de ajutor. „Vreau somn”, scria duminică românul, extenuat, din mijlocul dezastrului. El a mai transmis că un alt cățărător, Willie Benegas, a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1, împreună cu echipamentul necesar salvării alpiniștilor blocați acolo.

Un manager Google, mort pe Everest

Printre cei care și-au pierdut viața pe Everest, în urma avalanșei produse de marele cutremur, se numără și Dan Fredinburg, manager la gigantul internet Google, american originar din California. Fredinburg a murit în urma unei lovituri la cap, în timpul avalanșei, după cum a anunțat compania de turism care l-a dus la tabăra de bază. Pasionat de alpinism, managerul de la Google a fost în aceeași regiune și în 2014, ocazie cu care a scăpat cu viață dintr-o altă avalanșă.

Google contribuie la găsirea persoanelor dispărute prin intermediul serviciului online Person Finder, care permite supravieţuitorilor seismului să intre în legătură cu familiile îngrijorate.

Ministerul Turismului din Nepal estimează că peste 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului. Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat într-un comunicat că un număr de 19 români despre care se știa că sunt în Nepal au fost contactați și sunt în afara pericolului. De asemenea, printre victime, cel puțin deocamdată, nu se află nici un român.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz