2020-08-06 03:19

Brexit: Londra susţine că forma unui acord cu UE este foarte clară

 |  11:35
Brexit: Londra susţine că forma unui acord cu UE este foarte clară

Forma unui posibil acord privind Brexitul este acum clară, astfel că tratativele dintre Londra şi Uniunea Europeană se află într-un punct esenţial, a apreciat luni ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters.

''Am făcut schimb de opinii despre multe detalii şi forma unui acord este acum foarte clară'', a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru postul de radio BBC, înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prevăzută pentru luni în Luxemburg.

''Cred că este o bornă importantă, prim-ministrul construieşte pe baza discuţiilor anterioare pe care le-am avut după ce şi-a început mandatul. Cererile noastre sunt foarte clare: dorim eliminarea antidemocraticei 'plase de siguranţă' şi vrem să fim capabili să ducem viitoarea noastră relaţie către cel mai bun acord de comerţ liber'', a adăugat Raab.

El şi-a exprimat speranţa că la Summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie va fi parafat un acord între Londra şi Bruxelles şi a precizat că ţara sa va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie chiar şi în absenţa unui acord.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu zece zile o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson a răspuns însă că ar prefera să fie "mort într-un şanţ", decât să ceară o nouă amânare.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat la 12 septembrie că UE "nu are motive" de a fi optimistă privind şansele de a ajunge la un acord de divorţ înainte de summitul european de la jumătatea lui octombrie.

Londra respinge soluţia aşa-numită "plasa de siguranţă"("backstop"), care nu poate lipsi în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz