2020-08-05 14:52

Bulgaria este îngrijorată de creşterea zborurilor de recunoaştere efectuate de avioane ruseşti

 |  07:01
Bulgaria este îngrijorată de creşterea zborurilor de recunoaştere efectuate de avioane ruseşti

Bulgaria a pus în alertă forţele aeriene de aproximativ 30 de ori în ultimele două luni ca răspuns la creşterea numărului zborurilor de recunoaştere efectuate de avioane ale armatei ruse în apropierea spaţiului său aerian, a declarat marţi ministrul bulgar al Apărării.

Membrii NATO şi Rusia au efectuat o serie de manevre militare în contextul alipirii Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, transmite Mediafax.

NATO a anunţat marţi că "ia în considerare toate opţiunile" şi studiază noi măsuri pentru a consolida prezenţa sa militară în estul Europei, în contextul în care Rusia nu a dat niciun semn în privinţa retragerii trupelor plasate de-a lungul graniţei cu Ucraina.

În pofida relaţiilor istorice bune cu Rusia, de la începutul crizei din Ucraina, Bulgaria, membră NATO din 2004, a participat de două ori la manevre militare în Marea Neagră. În plus, Bulgaria găzduieşte exerciţii militare ale forţelor navale ucrainene şi americane.

"Eu pot doar să presupun care ar fi scopul acestor zboruri", a declarat ministrul bulgar al Apărării, Anghel Naidenov. "Trebuie să fim foarte vigilenţi", a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a afirmat că avioane bulgare de tip Mig-29 au fost ridicate de două până la trei ori pe săptămână în ultimele luni, faţă de două până la trei ori pe an.

Rusia ar putea efectua în mod deliberat astfel de zboruri pentru a slăbi capacitatea forţelor aeriene bulgare, a declarat Plevneliev, adăugând că România, Turcia şi Bulgaria ar trebui să-şi intensifice cooperarea în acest sens.

"În momentul de faţă, un avion rusesc forţează decolarea a două avioane româneşti, două bulgare şi a unuia turc. Acest lucru este destul de ineficient", a spus preşedintele bulgar.

Bulgaria ia în considerare achiziţionarea de noi avioane de luptă şi înlocuirea celor datând din perioada sovietică, dar a întârziat procesul din cauza constrângerilor financiare.

NATO suspendă cooperarea cu Rusia

NATO a decis marți, la Bruxelles, să suspende întreaga cooperare practică militară și civilă cu Rusia, ca urmare a intervenției militare ruse în Ucraina și a încălcării de către Rusia a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, începută marți la Bruxelles, relevă un comunicat de presă al Alianței Nord-Atlantice, transmite Agerpres.

De asemenea, NATO și Ucraina au hotărât să pună în aplicare măsuri imediate și pe termen lung pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a-și apăra propria securitate. Miniștrii de externe din statele aliate au convenit și un set de măsuri destinate consolidării cooperării cu alți parteneri NATO din Europa de Est, în cadrul programelor bilaterale deja existente.

''Nu recunoaștem încercarea ilegală și ilegitimă a Rusiei de a anexa Crimeea. Îi cerem Rusiei să ia măsuri imediate, așa cum se arată în declarația Comisiei NATO-Ucraina, pentru a reveni în conformitate cu dreptul internațional și cu obligațiile și responsabilitățile sale internaționale și a se angaja într-un dialog real pentru găsirea unei soluții politice și diplomatice ce respectă dreptul internațional și granițele internațional recunoscute ale Ucrainei. Susținem desfășurarea unei misiuni OSCE de monitorizare în Ucraina'', se mai arată în declarația șefilor diplomațiilor din cele 28 de state membre NATO.

Potrivit acestora, o Ucraină independentă, suverană și stabilă, ferm angajată față de democrație și respectarea drepturilor omului, a drepturilor minorităților și a statului de drept, este esențială pentru securitatea euro-atlantică.

Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO își va reexamina relațiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniștri de externe, prevăzută în luna iunie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz