2020-07-14 10:58

Bulgăroaica Kristalina GHEORGHIEVA, alegerea UE pentru șefia FMI. Vezi ce funcție de vârf pe plan mondial ocupă și în prezent

 |  10:11
Bulgăroaica Kristalina GHEORGHIEVA, alegerea UE pentru șefia FMI. Vezi ce funcție de vârf pe plan mondial ocupă și în prezent

Economista bulgară Kristalina Gheorghieva a fost desemnată, vineri, candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), contra-candidatul său, olandezul Jeroen Dijsselbloem, acceptând rezultatul după a doua rundă de voturi, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Gheorghieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, Georgieva şi-a construit cariera prin forţele proprii, urcând până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde a ajuns să ocupe postul de director executiv în 2017, după o experienţă de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat, în cadrul Comisiei Europene, posturile de comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv buget şi resurse umane.

În cadrul Băncii Mondiale, Gheorghieva s-a făcut remarcată pentru susţinerea acordată egalităţii de gen şi combaterii schimbărilor climatice.

„O felicit pe Kristalina Gheorghieva pentru rezultatul voturilor europene de astăzi. Îi doresc succes deplin", a scris pe Twitter Dijsselbloem.

„Felicitări Gheorghieva pentru alegerea drept candidat european la conducerea FMI. În faţă tensiunilor globale în creştere este imperativă susţinerea FMI ca simbol al multilateralismului", a declarat Mario Centeno, preşedintele Eurogrup.

„O veste bună şi bine meritată", a declarat preşedintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declaraţie transmisă Reuters pe email. Gheorghieva „va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări", a apreciat Malpass.

„Doamna Gheorghieva a obţinut sprijinul a 56% din ţări, reprezentând 57% din populaţia 'UE, în timp ce Dijsselbloem a primit susţinerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populaţie", informează AFP, citând o sursă de la Bruxelles.

Poziţia de director general al FMI, pentru care candidează Kristalina Gheorghieva, a fost întotdeauna ocupată de un european. Până în iulie, la conducerea FMI din Washington s-a aflat franţuzoaica Christine Lagarde, care a demisionat pentru a ocupa postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz