2020-02-18 20:24

Bundestagul recunoaşte genocidul armenilor. Ankara îşi retrage ambasadorul de la Berlin

 |  19:33
Bundestagul recunoaşte genocidul armenilor. Ankara îşi retrage ambasadorul de la Berlin

Relațiile diplomatice între Germania și Turcia au intrat brusc într-o criză joi, odată cu adoptarea de către Camera inferioară a Parlamentului Federal de la Berlin (Bundestag) a unei rezoluții prin care crimele în masă comise de Imperiul Otoman în 1915 împotriva armenilor sunt declarate „genocid”.

Reacția nu a întârziat să apară, Ankara a criticat vehement rezoluția adoptată de nemți și a avertizat că va afecta relațiile cu Germania. În plus, noul premier Binali Yildirim a ținut un discurs special pentru a răspunde la veștile din Germania, în care a anunțat că a fost rechemat ambasadorul turc de la Berlin pentru consultări. Yildirim, a catalogat drept „act iraţional” adoptarea rezoluţiei privind genocidul și a susținut că este rezultatul lobbyului armean rasist.

„Recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.

În ce îl privește pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, acesta a estimat că rezoluția adoptată joi de deputații germani va avea un impact serios asupra relațiilor dintre Ankara și Berlin. Aflat într-o vizită la Nairobi, Erdogan a declarat că, după revenirea în țară a ambasadorului Turciei acreditat la Berlin, guvernul turc va analiza ce măsuri de răspuns va adopta.

Merkel nu a votat

Adoptarea unei astfel de rezoluții în Bundestag care pune în pericol chiar relațiile diplomatice dintre cele două țări este una surprinzătoare, având în vedere că Germania, prin cancelarul Angela Merkel, a fost principala forță care a susținut încheierea acordului UE-Turcia privind limitarea imigranților ce veneau spre țările europene prin Grecia, peste mare. Este adevărat, cancelarul Angela Merkel nu a participat la vot. Și mai este adevărat că acordul este doar în parte funcțional. Dar în rest, tot Bundestagul a votat „pentru” (deputații prezenți), doar un singur deputat s-a împotrivit și unul s-a abținut.

Mai trebuie spus și de faptul că printre condițiile pe care UE trebuie să le împlinească în cadrul acordului menționat este și aceea de ridicare a regimului de vize turistice pentru turcii care vin în țări din Uniune, dar și grăbirea procesului de aderare al Turciei. Împotriva acestor măsuri se pronunță multe forțe politice dinstatele membre. În Marea Britanie, de exemplu, sunt folosite ca sperietoare pentru a-i determina pe cetățeni să voteze pentru ieșirea țării din UE. Britanicii sunt avertizați de susținătorii Brexitului că vor veni milioane și milioane de turci peste ei și le vor lua locurile de muncă. Recent, premierul britanic David Cameron a dat asigurări că Turcia nu va adera nici în 20 de ani la Uniune.

Așadar, adoptarea unei rezoluții privind genocidul împotriva armenilor ar putea fi considerată un gest mult mai folositor diplomatic vorbind, decât denunțarea acordului din partea Germaniei. Practic, Berlinul provoacă Ankara să rupă ea acordul cu UE. Rămâne de văzut cum se sfârșește această criză. MAi trebuie spus, totuși, că Turcia s-a inflamat și în alte rânduri, când genocidul a fost recunoscut oficial de alte țări. Deocamdată există 27 de state care au recunoscut genocidul armenilor. Printre acestea, Statele Unite ale Americii, Franța, Rusia, Olanda, Grecia, Italia, Canada, Belgia, Polonia, Bulgaria dar și Vaticanul. România nu se află printre aceste țări.

Turcia recunoaște că au fost multe victime în rândul armenilor în 1915, dar neagă existența unei exterminări sistematice, adică un genocid pus la cale de puterea care conducea atunci Imperiul Otoman. Armenii spun că 1,5 milioane de conaționali de-ai lor au fost uciși între 1915 și 1923. Turcii spun că numărul victimelor e mult mai mic și au murit în confruntările militare cu forțele otomane, nicidecum într-o campanie organizată de epurare etnică împotriva armenilor.

Germania are relații solide și extinse cu Turcia în pofida diferențelor de opinie asupra unor subiecte, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, după ce Bundestagul a adoptat o rezoluția. „Sunt multe lucruri care leagă Germania de Turcia și, chiar dacă există între noi diferențe de opinii asupra unei probleme specifice, amploarea legăturilor noastre, prietenia, relațiile strategice sunt excelente”, a spus Merkel, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Berlin. Ea a adăugat că Germania susține dialogul dintre Turcia și Armenia și dorește să aibă relații bune cu Ankara.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-02Parerea ta...

ISTORIA SE RAZBUNA
03 Iun 2016

TURCI AU OMORIT 1 MILION DE OAMENI . DAR EA SI NEAMUL EI 100 MILIOANE OAMENI OMORITI DE EI . SI INCA 1 MILION IN ULTIMI ANI , PRIN PRIMAVARA ARABEASCA - AFRICANA . IAR EI IA SUSTINUT CU ARMATA IN SUDUL GRECIEI , IN PRIMUL RAZBOI . AU OMORIT CIRCA 250 MII SOLDATI ALIATI . LEA DAT GAZE TOXICE . ACUM INCEPE CIRCUL ISTORIEI .
HASNAUA EUROPEANA
04 Iun 2016

A fost o ciociolina de plescoi , la usa vechiului presedinte . Turcu este tot un fel de tigan . Puna mina pe pistari 5 - 8 - 9 - miliarde de euro si pe urma da drumul la invadatori , cu cruciadele in sens invers . ha ,ha , ha .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine