2020-04-06 00:18

Bursele din Asia în scădere! Cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în China, sunt în regres

 |  10:37
Bursele din Asia în scădere! Cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în China, sunt în regres

Numărul noilor cazuri confirmate cu noul coronavirus, înregistrate în China, în afara provinciei Hubei, a scăzut în ultimele 7 zile cu 42%, a anunțat Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China (NHC). Scăderea arată că mecanismul comun de prevenire și control al epidemiei își demonstrează eficiența, a subliniat Mi Feng.

Potrivit raportărilor din dimineața zilei de 10 Februarie, în China erau înregistrate 40.235 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, 909 decese și 3.283 de persoane recuperate și eliberate de sub observație medicală. De asemenea, în afara Chinei, la nivel mondial erau înregistrate 300 de cazuri, în scădere cu 16 comparativ cu ziua de 9 februarie.

Pe de altă parte, Ministerul chinez de Externe a confirmat, astăzi, că un număr de 27 de străini aflați în China au fost diagnosticați cu infecția noului coronavirus, dintre care doi au decedat: o persoană cu cetățenie chineză-americană și o persoană cu cetățenie niponă.

 

Vietnam: Sunt afectate transporturile

Noua coronavirus a cauzat probleme majorității firmelor de logistică rutieră, aeriană și navală din Vietnam.  Una dintre cele mai mari firme de logistică maritimă din țară Gemadept, care conduce șapte porturi maritime de la nord la sud, a declarat că un început lent de an, este luat în considerare în prognozele lor.

„Munca de import și export este adesea mai scăzută în primul trimestru după lunga vacanță Tết (Anul Nou Chinezesc), chiar cu sau fără epidemie. În mod normal, avem contracte anuale și chiar dacă comenzile nu sunt efectuate în primul trimestru, ele trebuiesc făcute în celelalte trimestre. Din fericire, epidemia nu a avut loc în trimestrul IV anul trecut, deoarece aceea a fost cea mai aglomerată durată a anului”, a precizat un reprezentant al Gemadept.

Cu toate acestea, spre deosebire de Gemadept, firmele din cea mai mare corporație maritimă, - Liniile Naționale de Transport din Vietnam (Vinalines) -, au raportat pierderi în timpul epidemiei, deoarece acestea trebuie să ocolească porturile chineze pentru a reduce riscul de infecție, în timp ce mulți dintre partenerii lor de transport și clienți se află în China.

Potrivit site-ului Vinalines, în timpul epidemiei, multe dintre companiile sale au pierdut până la 70% din volumul de activitate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Sài Gòn Securities Inc (SSI), a declarat că exporturile în China vor fi influențate prost în primul trimestru și că ar avea impact asupra activităților de import și export.

SSI a declarat ca cel de-al treilea importator de produse din Vietnam, China era și este încă o destinație importantă pentru produsele agricole și lemnoase locale, precum și pentru telefoanele mobile și componente, iar China a fost cel mai mare exportator de mașini, materiale textile, încălțăminte, materiale plastice, produse chimice, oțel, telefoane mobile și componente.

Dacă epidemia durează mult, SSI a precizat că: „Cifra de afaceri la export, care este o forță motrice pentru industria porturilor maritime, va fi mult afectată.”

Deși a atins prima cifră de afaceri de 516 miliarde USD pentru prima dată anul trecut, rata de creștere a logisticii portuare de 8,1 în 2019 a fost mai mică decât creșterea cu 13% din 2018.

Potrivit Administrației maritime a Vietnamului, volumul total de marfă din primele nouă luni din 2019 pe toate porturile maritime ale țării a crescut doar cu 12% față de  aceeași perioadă a anului 2018, creștere care a fost de 19% .

SSI a mai spus că, deși firmele din portul maritim au înregistrat creștere pe piața bursieră locală la sfârșitul anului 2019, cele mai multe dintre ele au pierdut între 10 și 20 la sută din valoare pe parcursul întregului an.

 

Acțiunile burselor asiatice, în regres

 

Cel mai cunoscut indice bursier MSCI al acțiunilor Asia-Pacific din afara Japoniei a scăzut cu 0,4 la sută. Indicele Nikkei din Japonia a scăzut cu 0,6%, KOSPI din Coreea de Sud a pierdut 0,5%, în timp ce indicele de referință al Australiei a scăzut și el cu 0,2%.

Pe piața locală, sentimentul investitorilor a fost amortizat, deoarece au reacționat la posibilitatea unei pandemii de coronavirus.

Sectoarele cele mai afectate au inclus minerit și energie, transport și logistică, agricultură și acvacultură, prelucrare a fructelor de mare, aviație și turism, comerț cu amănuntul și produse alimentare și băuturi. Băncile și finanțele, tehnologia, comerțul cu amănuntul și imobiliare au fost, de asemenea, afectate de furtuna de pe celelalte piețe.

Coronavirusul, dezvoltarea și impactul său asupra economiei globale, este în continuare preocuparea majoră pentru investitori, comercianți și autoritățile de reglementare a pieței, au spus experții de la MB Securities Corp's (MBS).

„Se estimează că indicele va scădea în zona de sprijin 920-922 puncte pe termen scurt, unde este de așteptat o recuperare. Cu toate acestea, într-un scenariu negativ, în cazul în care zona de sprijin menționată mai sus este încălcată, indicele s-ar putea scufunda în zona de sprijin importantă de aproximativ 898 de puncte.

 Epidemia nCoV rămâne complicată, fără semne de control. Prin urmare, investitorii ar trebui să fie atenți la impactul negativ asupra pieței bursiere", a spus un reprezentant al companiei MB Securities Corp's (MBS).

Pe Bursa de valori de la Hanoi, indicele HNX a scăzut cu 0,9 la sută până la 103.97 puncte. Peste 44,7 milioane de acțiuni au fost tranzacționate pe Bourse du Nord, însemnând 479,5 miliarde VND (aproximativ 20,63 milioane USD).

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine