2020-06-02 15:48

Ca să contracareze forţa Iranului, Arabia Saudită își potenţează capabilitățile navale

 |  21:01
Ca să contracareze forţa Iranului, Arabia Saudită își potenţează capabilitățile navale

Săptămâna trecută, mai multe portaluri de știri au raportat că Arabia Saudită și Egiptul ar dori să achiziționeze cele două nave Mistral pe care Franța le construise inițial pentru Federația Rusă. Este puțin probabil ca Egiptul să poată obține fondurile necesare cumpărării navelor datorită problemelor financiare pe care le are și care au necesitat împrumuturi succesive, inclusiv din partea Arabiei Saudite. Dintre cele două, cel mai probabil cumpărător este de departe Arabia Saudită, nu doar datorită faptului că dispune de fondurile necesare, ci mai ales pentru că, din punct de vedere strategic, ar avea mai multă logică. În plus, în ultimii ani, Riad-ul a inițiat un amplu plan de îmbunătățire a capabilităților sale militare. Și vorbim atât de forțele terestre, cât și de cele aeriene și cele navale.

În ultimii cinci ani, Arabia Saudită a purtat negocieri cu state precum Germania, Federația Rusă, Statele Unite, Spania, Pakistan și Turcia, pentru achiziționarea de armament terestru și aerian sau pentru programe de pregătire a forțelor sale armate din punct de vedere militar, științific și tehnic.

Motivația

Iranul deține cea mai mare – și posibil și cea mai puternică – forță convențională din Orientul Mijlociu. Nu este și cea mai modernă în termeni de echipament și de doctrină militară, însă face eforturi să remedieze acest lucru. Or, mult timp Arabia Saudită s-a bazat pe forțele armate americane pentru siguranța granițelor sale – așa cum primul Război din Golf a demonstrat-o – neinvestind suficient în propriile sale forțe armate. Însă dinamica regională s-a schimbat semnificativ după invaziile succesive americane din Irak și Afghanistan. Statele Unite nu mai sunt dispuse să rămână implicate în Orientul Mijlociu la fel ca în ultimii 14 ani și pasează o parte a responsabilităților aliaților săi – Turcia și Arabia Saudită -, dar și fostului său inamic, Iran. Pe măsură ce Statele Unite s-au implicat tot mai serios în negocierile cu Republica Islamică Iran, o regândire a strategiei regionale saudite a devenit o necesitate. Iar această strategie are două componente majore:

Componenta 1 - asumarea rolului de lider regional în rândul statelor arabe sunnite, cu scopul creării unei coaliții antiiraniene. Eforturile în această direcție au arătat până unde poate merge influența petrodolarilor. Lipsa unei forțe militare proprii suficient de puternice nu a fost un argument foarte convingător în tratativele cu celelalte state arabe, nici măcar cu cele aliate. De altfel, s-a lovit de opoziția chiar a unora dintre statele arabe din propria-i proximitate care vor să evite o dominație și mai mare saudită, state precum Qatar, Oman și-ntr-o măsură mai mică și Kuweit. Până și Bahrain și Emiratele Arabe Unite au îndoieli cu privire la intențiile saudite. Vorbim de țări care fac parte din Consiliul de Cooperare al Golfului, organizație tradițional dominată de Arabia Saudită.

Pentru a compensa într-o oarecare măsură slăbiciunea militară, Arabia Saudită a început un amplu proces de modernizare, de echipare și de pregătire a forțelor proprii și a făcut eforturi în cadrul Ligii Arabe pentru înființarea unei forțe de intervenție. Insistențele saudite au dat în cele din urmă roade în martie 2015, când cea mai mare parte a celor 22 de membri ai Ligii Arabe a căzut de acord cu stabilirea unei forțe militare comune de aproximativ 40.000 de oameni. Grosul trupelor ar urma să vină din Egipt, Arabia Saudită și Maroc. Slăbiciunea acestei inițiative este ca trupele care compun această forță de intervenție provin din state care au și interese opuse. Eficiența ei este deci pusă sub semnul întrebării. Un alt factor, posibil chiar mai important decât slăbiciunile sale militare și problemele politice regionale, și care poate distruge planurile regionale saudite ar fi rolul tot mai serios pe care Turcia și-l asuma în regiune. Turcia cu siguranță deține atât mijloacele militare, cât și cele politice de a se impune ca lider regional. În plus, are o cultură administrativă cu mult superioară celei saudite.

Componenta 2 - Îmbunătățirea propriilor forțe armate, cu scopul de a-și promova interesele regionale într-un mod mai convingător și pentru a descuraja amenințări similare din partea Iranului atât la adresa sa, cât și la adresa aliaților săi. În acest caz, cele mai mari dificultăți au apărut în cadrul negocierilor pentru achizițiile de armament. De exemplu Germania nu a fost de acord să vândă Arabiei Saudite 800 de tancuri. Ce-i drept, negocierile inițiale porniseră de la 200 de tancuri, un număr poate mai pe placul Berlinului, dar posibil considerat insuficient de către Riad.

Ce ar aduce în plus navele Mistral

Navele Mistral sunt cunoscute datorită capacității lor de a transporta elicoptere, dar rolul lor este mult mai extins. Pot, de exemplu, transporta până la 900 de oameni, până la 40 de tancuri, un maxim de 70 de transportoare blindate, 16 elicoptere grele și până la 35-40 de elicoptere ușoare care pot fi adaptate pentru detectarea și eliminarea submarinelor.  Sunt nave adaptate apelor litorale și atacurilor amfibii rapide. Or, în momentul de față, cu excepția aviației, Arabia Saudită nu deține forțe de intervenție rapidă. Achiziționarea celor două nave – sau măcar a uneia singure – ar ameliora această problemă oferindu-i posibilitatea de a proiecta forțe militare terestre rapid și pe distanțe mai mari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-19

Mai multe imagini:
Ca să contracareze forţa Iranului, Arabia Saudită își potenţează capabilitățile navale
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine