2020-06-01 16:50

Cameron i-a cerut lui Putin să renunţe la comportamentul de "agresor" în Ucraina

 |  16:14
Cameron i-a cerut lui Putin să renunţe la comportamentul de "agresor" în Ucraina

Premierul britanic David Cameron i-a cerut, vineri, preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt agresiunilor asupra Ucrainei, iar omologul său australian Tony Abbott l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că vrea să refacă „gloria pierdută a Imperiului ţarist”.

Declaraţiile au fost acordate cu o zi înainte de sosirea preşedintelui rus la summitul G20, programat pentru sâmbătă şi duminică la Brisbane, în estul Australiei, în contextul în care Occidentul ameninţă Moscova cu noi sancţiuni, din cauza conflictului din Ucraina.

Prezent la Parlamentul australian, David Cameron a ţinut un discurs în care nu s-a ferit să avertizeze Rusia că riscă noi sancţiuni dacă nu va soluţiona conflictul din Ucraina. „Dacă Rusia va adopta o abordare pozitivă faţă de libertatea şi responsabilitatea Ucrainei, sancţiunile ar putea ridicate. Dar dacă Rusia continuă să înrăutăţească situaţia, sancţiunile ar putea să fie intensificate”, a susţinut Cameron, care a calificat acţiunile Rusiei ca fiind ale unui „stat mare care agresează ţările mai mici din Europa”.

Premierul australian Tony Abbott i-a cerut lui Putin să-şi recunoască vina pentru prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în luna iulie, într-o zonă controlată de rebelii proruşi din estul Ucrainei, care s-a soldat cu 298 de morţi, printre care s-au numărat şi cetăţeni australieni. Moscova a respins acuzaţiile şi a acuzat forţele ucrainene de acel incident tragic.

„Fie că este vorba despre agresarea Ucrainei, sau de intensificarea zborurilor avioanelor militare în spaţiul aerian al Japoniei, al statelor europene, sau de forţele navele prezente în acest moment în Pacificul de Sud, Rusia este mult mai sigură pe acţiunile sale, cum nu a mai fost de multă vreme. Rusia ar fi mult mai atrăgătoare dacă ar dori să fie o superputere prin promovarea păcii, a libertăţii şi prosperităţii, în loc să încerce să refacă gloria pierdută a Imperiului ţarist sau a Uniunii Sovietice”, a avertizat premierul australian.

Rusia a reafirmat recent că nu are militari în estul Ucrainei, în contextul acuzaţiilor lansate de Occident, care au avertizat Moscova cu privire la riscul agravării conflictului din estul ucrainean. În acest context, Ucraina a anunţat că prezenţa trupelor ruse în regiunile separatiste provoacă temeri cu privire la declanşarea unui război deschis. Astfel, dup armistiţiul intrat în vigoare la începutul lunii septembrie, protocol ameninţat serios în prezent, Kievul şi Occidentul acuză Moscova pentru deteriorarea situaţiei din estul Ucrainei, unde peste 4.000 de persoane au fost ucise în zonă de la începutul confruntărilor, în luna aprilie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine