2019-07-23 04:05

Cartea “ Războaiele lui Obama” face victim. Casa Albă schimbă strategia în materie de securitate

 |  17:07

Schimbarede macaz la Casa Albă. După numirea noului consilier de securitate naţională,Tom Donilon, comandanţii americani vor fi sub o presiune mai mare de a începeretragerea un număr semnificativ de trupe din Afganistan. Donilon preiamandatul de la generalul James Jones, a cărui demisie, după mai puţin de doiani, a fost anunţată de către Obama. El este de aşteptat să fie mult maiputernic decât Jones ca principalul consilier al lui Obama pe probleme externeşi de apărare. Donilon, fără nici un trecut militar, este mult mai politicdecât Jones şi cu siguranţă va face presiuni pentru o retragere timpurie dinAfganistan. Poziţia lui îl va pune în contradicţiecu comandantul american din Afganistan, generalul David Petraeus, care estereticent în a începe retragerea unui număr semnificativ de trupe americane pânăcând este clar că au fost înregistrate progrese.

CNNa relatat că Jones a simţit că a fost împins afară de la Casa Albă. Plecarealui Jones şi a altor înalţi oficiali din zona prezidenţială oferă lui Obama oşansă de a remodela politicile sale. Deşi demisia lui Jones era de aşteptat pescară largă, este cel mai controversat moment al plecării până în prezent. TheNew York Times a comentat că demisia lui Jones - planificată pentru anul viitor- a fost accelerată din cauza comentariilor indiscrete ale lui Jones în cartea luiBob Woodward, “Războiale lui Obama”. Publicată luna trecută, cartea oferă,printre altele, şi detalii despre dezbaterile interne de la Casa Albă privind trimitereade 30.000 de soldaţi americani în Afganistan. Echipa lui Obama s-a mândritmereu cu disciplina sa şi lipsa scurgerilor către presă, iar apariţiainformaţiilor a fost considerată nefericită. În cadrul dezbaterilor, Donilon a apărutca unul dintre sceptici cu privire la trimiterea de trupe suplimentare.Woodward a scris că Pentagonul nu l-a plăcut pe Donilon şi a fost citatsecretarul apărării, Robert Gates, care-i spune lui Jones că Donilon ar fi"un dezastru" în cazul în care el ar deveni consilier de securitatenaţională. Gates, în cadrul unui briefing laPentagon, a insistat că el a avut o relaţie bună cu Donilon, "contrar aceea ce s-ar fi citit". Cartea lui Woodward mai arată că Jones îlconsideră pe Donilon un deputat neloial. Jones a devenit o victimă a uneicampanii interne a personalului de la Casa Albă, criticat pentru viziunea îngustă,pentru orele minime de lucru şi pentru că era ocolit pe probleme politicemajore.

Dupăo dezbatere politică intensă printre consilierii săi de politică de top de anultrecut, Obama a fost de acord cu o cerere a generalilor săi pentru a trimitesuplimentar 30.000 de soldaţi alături de 90.000 care sunt deja acolo, dar ainsistat că acceptă termenul iulie pentru începerea retragerii.

Donilon, care este de aşteptat să aibă accesla noul post înainte de sfârşitul lunii, vrea ca SUA să lase în urmă Irakul şiAfganistanul şi să se concentreze, în schimb, pe probleme cum ar fi ameninţareaIranului cu privire la deţinerea de arme nucleare şi cu privire la provocareareprezentată de puterea crescândă a Chinei.

Printrecei care au plecat sau sunt pe cale să părăsească echipa Casei Albe sunt membri-cheieai echipei de economie, Larry Summers, Peter Orszag şi Christina Romer. CasaAlbă a atribuit plecările epuizării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray