2020-07-16 19:48

Ce este OMS, cum funcționează, cui folosește…

 |  00:28
Ce este OMS, cum funcționează, cui folosește…

Organizația Mondială a Sănătății…O titulatură ce definește una dintre agențiile ONU, care se situează, teoretic, dincolo de politic. Odată cu pandemia, OMS e suspectată că ar fi ascuns amploarea epidemiei pe teritoriul Chinei.

Ceea ce a împiedicat multe țări să ia măsuri la timp. Asta ar însemna, dacă e adevărat, că dincolo de principalul vinovat, care ar fi China, OMS ar putea fi complice. Chiar nefăcând-o intenționat, tot ar însemna că OMS a eșuat în misiunea sa care este aceea de a transmite informații complete și fiabile, potrivit analiștilor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost creată, la scurtă vreme după al Doilea Război Mondial, în 1948, cu cele mai nobile țeluri…De-a lungul deceniilor, din sediul său de la Geneva, organizația a jucat un rol indiscutabil pozitiv în promovarea unor politici de sănătate la scară planetară și campanii de succes, precum cea pentru eradicarea tuberculozei. OMS a fost utilă și în controversa cu Vaticanul, sub Papa Benedict, care se opunea folosirii prezervativelor.

Lucruri neclare

Actualul director general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus este extrem de criticat pentru ceea ce este considerat a fi complezența sa față de China. Originar din Etiopia, unde a fost ministru de externe, el a fost de altfel numit în 2017 cu sprijinul Chinei și al multor țări africane, printre care și o serie de dictaturi, și nu e prima oară că deciziile și faptele lui stârnesc controverse. Astfel, imediat după ce a fost numit în fruntea OMS, în 2017, el a decis să îi acorde titlul de Ambasador onorific pentru OMS lui Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, astăzi răposat. Sub presiunea indignării unanime, Tedros Adhanom i-a retras în cele din urmă titlul lui Mugabe. Era evident că el îi acordase acest titlu ca o compensație, sau din recunoștință pentru că și el, Tedros Adhanom, fusese ales la OMS datorită voturilor Uniunii Africane, al cărei președinte era atunci Mugabe, potrivit moldova.europalibera.org.

Niciodată nu e prea târziu

Prestigioasa revistă medicală The Lancet l-a numit atunci pe Tedros Adhanom „Dictator general”, iar nu Director general al OMS. Odată cu pandemia de coronavirus el pare însă a fi mers prea departe. În prima săptămână a lunii februarie, el a declarat, în calitate oficială, din partea OMS, că nu e nevoie ca alte țări să ia măsuri de protecție, pentru că asta ar dăuna economiei planetare.

Mai mult, el a lăudat explicit „transparența și eficacitatea măsurilor luate de China" pentru a opri epidemia, în ciuda evidenței contrarii. Bugetul OMS e de peste 5 miliarde de dolari. Donald Trump a anunțat că va reduce participarea financiară a Statelor Unite, principalul donator, cu 53%. În prezent, OMS încearcă să transmită mesaje de interes public, în contextul pandemiei deja declanșată în lume. Niciodată nu e prea târziu… 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-25Parerea ta...

ABRAMBURICA
25 Apr 2020

Uite asa Internationala 5 mulatro negri galbejiti , ia terminat pe imperialisti spalaciti . Binenteles cu bani lor
CONSTANTIN
25 Apr 2020

Daca a comiso odata si inca odata ,acum este a reia oara la ce te poti astepta de la un individ cu un asemenea caracter!!!Intara lui oameni l au tolerat dar pe plan international ,fatis nu a fost cinstit,om de onoare!!Cine mai poate avea incredere in impartialitatea lui??Cine mai este dispus sa contribuie financiar.Acest om a compromis o institutie !!!!!!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz