2020-07-14 14:26

Ce s-a întâmplat după moartea lui Floyd. Preludiul unei ANARHII

 |  23:07
Ce s-a întâmplat după moartea lui Floyd. Preludiul unei ANARHII

Totul a început în urma unui videoclip care a fost făcut public și în care se vede cum trei polițiști au stat cu genunchii pe George Floyd timp de aproximativ 9 minute…

Acesta e începutul – Video - https://www.youtube.com/watch?v=oejaHE5jUaA&feature=emb_title .

Apoi au început protestele – Video - https://www.youtube.com/watch?v=505lAvIGCj0&feature=emb_title

Cazul George Floyd - bărbatul în vârstă de 46 de ani din orașul Minneapolis, care a decedat în urma arestării de către poliție - a stârnit multă revoltă în rândul oamenilor din țară, cât și a celor de peste hotare. Oamenii au ieșit în stradă masiv și protestează pentru dreptatea lui George. Dar, aceste proteste s-au soldat și cu incendierea mașinilor, clădirilor, jefuirea și vandalizarea magazinelor.

De la motivul care a stat la baza arestării bărbatului de 46 de ani (o bancnotă de 20 de dolari, cu care George Floyd a cumpărat un pachet de țigări de la un magazin alimentar. Vânzătorul magazinului suspectând că bancnota este falsificată a chemat poliția, potrivit nytimes.com.), până la moartea omului cauzată de cei trei polițiști s-a ajuns la proteste care au degenerat, unele dintre ele, în anarhie. Unii dintre analiștii americani consider că s-a ajuns aici nu atât cazului Floyd, care a fost doar scânteia, ci a focului mocnit care era deja generat de pandemie prin perioada de izolare petrecută de populația SUA.

Până la Casa Albă

Cel puțin în 40 de orașe au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, iar în 23 de state și în Washington D.C. a fost mobilizată Garda Națională. Peste 7 000 de persoane au fost arestate, relatează CNN. Protestele din Statele Unite au intrat într-o nouă etapă și în momentul în care protestatarii s-au apropiat dibn ce în ce mai mult de Casa Albă. Ba chiar un grup de manifestanți s-a adunat la un moment dat în fața Casei Albe și a intrat în altercații violente cu membri ai Secret Service, agenția care este însărcinată cu protecția președintelui Donald Trump. Agenții s-au folosit de gaze lacrimogene și spray paralizant pentru a-i ține la distanță pe protestatari.

Aceștia scandau împotriva președintelui Donald Trump, dar și mesaje de solidaritate cu victimele brutalității poliției. Ei au cerut dreptate pentru uciderea lui George Floyd și încercau să pătrundă pe domeniul Casei Albe.

Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe

Orașul Minneapolis a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, au jefuit și au vandalizat magazine în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între polițiști și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Donald Trump a scris un mesaj pe Twitter în care i-a numit pe protestatarii din Minneapolis „huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte, dacă protestele vor continua. De asemenea, Pentagonul a deplasat aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea Washington, D.C., după nopţile de proteste şi violenţe. Protestatarilor din Statele Unite, care mărșăluiesc pe străzile marilor orașe americane de 8 zile, li se alătură oameni din toată lumea. În weekend-ul care a trecut, protestatari s-au adunat în Londra, Berlin, Auckland și multe alte orașe, pentru a își arăta solidaritatea față de protestatarii americani, relatează CNN.

Au apărut sloganuri pe cer

Ultimele cuvinte ale lui George Floyd au devenit sloganuri puternice pentru protestatarii din SUA. Pe măsură ce manifestațiile împotriva brutalității poliției s-au răspândit prin țară și prin lume, un artist din Dallas a găsit o nouă modalitate prin care să imortalizeze strigătele de ajutor ale lui Floyd: afișându-le în zbor deasupra a cinci mari orașe. Unul dintre avocaţii familiei a spus că înmormântarea va avea loc pe 9 iunie, la Houston, oraşul în care a crescut Floyd, menționează AFP.

Între timp, guvernatorul democrat Cuomo îl critică dur pe primarul democrat Bill de Blasio. "Poliția și primarul nu și-au făcut treaba", spune Cuomo, cu referire la violențele din NYC din ultimele zile. "Ai 38.000 de angajați la NYPD, este cel mai mare departament de poliție din Statele Unite. Folosește-i pe cei 38.000 și apără oamenii și proprietatea. Uitați-vă la imagini, e o rușine".

Bandele își fac de cap și anarhia e în floare

În același timp, unul dintre șefii poliției îl roagă pe Donald Trump să trimită Garda Națională, pentru că poliția nu mai face față și îi acuză atât pe primar cât și pe guvernator că sunt incomopetenți. "NYPD pierde pur și simplu orașul și nu avem nici un fel de leadership. Femeile și bărbații sunt atacați cu pietre, cu cărămizi, mașinile sunt incendiate. "Îl rog pe președintele Trump să trimită personal federal la New York și să monitorizeze atent ce se întâmplă aici”.

Tot potrivit unora dintre analiști, în timp ce democrații aruncă vina unii pe alții, cei care suferă sunt milioanele de new-yorkezi care evită zonele în care bandele își fac de cap și anarhia e în floare. Cu cât violențele durează mai mult, cu cât pierderile de vieți omenești vor fi mai mari iar jafurile de asemenea mai mari. Din punctul de vedere al analiștilor, că tot vin alegerile în SUA, oamenii se vor duce către  politicienii care susțin reinstaurarea legii și ordinii. Cel puțin așa ar putea fi în țara visurilor întregii omeniri. Teoretic.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-03Parerea ta...

ISTORIC
04 Iun 2020

Internationala a 5 sa il faca sfint . Precum ISUS
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz