2019-12-13 04:51

Cei 68 care conduc lumea. Preşedintele chinez i-a luat coroana lui Obama

 |  17:14
Cei 68 care conduc lumea. Preşedintele chinez i-a luat coroana lui Obama

Liderul politic alunei ţări cu cel mai mare număr de locuitori din lume, exercitând un"control aproape dictatorial asupra a 1,3 miliarde de persoane (a cinceaparte din populaţia planetei), Hu Jintao, preşedintele chinez, este cel maiputrenic om de pe planetă, potrivit topului realizat de revista Forbes.

Elrefuză să se încline în faţa Statelor Unite care exercită presiuni asupra sa sămodifice rata de schimb, conduce cea mai mare armată din lume ca mărime şi şi-aales un succesor, în persoana lui Xi Jinping, ce urmează să preia preşedinţiaîn 2012. Hu Jintao l-a devansat pe omologul său american, Barack Obama,potrivit topului, care include oameni politici, figuri religioase importante,antreprenori şi chiar infractori, între care şi Osama bin Laden.

Oamenii de pe aceastălistă au fost aleşi pentru că, în diverse moduri, ei conduc lumea după voialor. Criteriile pentru a defini puterea au vizat patru dimensiuni: influenţaasupra unei mulţimi de oameni, resurse financiare semnificative în raport cucolegii lor, dacă sunt puternici în mai multe sfere şi dacă exercită în modactiv puterea lor. Clasamentul nu este destinat să fie definitiv, ci aremenirea de a declanşa o discuţie, mai ales că topul oferă câteva surprize.

Favorizaţii sorţii”

Astfel, Hu Jintao,preşedintele Republicii Populare Chineze, s-a clasat pe primul loc ca cel maiputernic om al lumii, înaintea preşedintelui american Barack Obama (nr. 2).Julian Assange (nr. 68), redactor-şef al Wikileaks, a intrat pe lista pe ultimulloc, în timp ce multe persdonalităţi din media, inclusiv Mark Thompson,directorul-general al BBC, nu a mai reuşit să ajungă pe listă. FondatorulFacebook, Mark Zuckerberg (nr. 40), s-a clasat înaintea lui Bill Keller (nr. 50),editor executiv al New York Times. Puterea poate fi folosită şi bine, şi rău,astfel că în clasament au apărut şi trei dintre cei mai cunoscuţi infractoridin lume. Osama bin Laden, fondatorul Al-Qaida (nr. 57), Joaquin Guzman (nr.60), traficantul de droguri miliardar care conduce Cartelul Mexic Sinaloa, şiDawood Ibrahim Kaskar (nr. 63), care conduce o vastă reţea criminală din Indiaşi care este considerat implicat în atacurile teroriste din 2008 de la Mumbai, înurma căruia au fost 174 de victime.

Devansatde regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, premierul Rusiei,Vladimir Putin (locul 4), rămâne şi în acest an mai puternic decât preşedinteleDmitri Medvedev (locul 12), pe care, probabil, îl va înlocui în 2012. El deţine"ultimul cuvânt" în Rusia, o putere nucleară declarată, bogată înresurse energetice şi minerale şi cu drept de veto în Consiliul de Securitateal ONU.

Putineste urmat de Papa Benedict al XVI-lea, "cea mai importantă autoritatepentru 1,1 miliarde de suflete", respectiv o şesime din populaţia lumii.Papa este urmat de cancelarul german Angela Merkel, descrisă drept "ceamai puternică femeie de pe planetă", de premierul britanic David Cameron(locul 7), preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, preşedintapartidului Congresul Naţional Indian, Sonia Gandhi, şi omul de afaceri BillGates.

Dintreliderii europeni, premierul italian Silvio Berlusconi se află pe locul 14,fiind devansat de preşedintele News Corporation, Rupert Murdoch, iar şefulstatului francez Nicolas Sarkozy se află pe locul 19 (urmat de secretarulamerican de Stat Hillary Clinton).

Ascultaţi

Citiţifonetic


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray