2020-08-12 16:17

China a emis alertă roșie de inundații

 |  15:38
China a emis alertă roșie de inundații

China a emis o alertă roșie pentru inundații, cea mai înaltă a sistemului cu patru niveluri, în secțiunea Nanjing a fluviului Yangtze din estul provinciei Jiangsu.

China face cu greu față inundațiilor devastatoare, ceea ce a afectat traiul a milioane de oameni. Pe lângă efectele schimbărilor climatice, experții dau vina pe gestionarea celebrei hidrocentrale „a celor 3 defilee” din amonte.

Conform datelor guvernului de la Beijing, inundațiile de pe suprafețe mari din centrul și estul Chinei a luat până acum 140 de vieți, iar alte 38 de milioane au rămas sinistrate și a distrus 28.000 de case. Inundațiile au erodat sistemul digului de pe râul Yangtze din sud și au amenințat sistemul Fluviului Galben din provinciile de nord.

 

Potrivit biroului provincial de resurse de apă, nivelul apei din secțiunea Nanjing a râului Yangtze a ajuns  la 10,26 metri, depășind nivelul de avertizare cu 1,56 metri. Recent, Centrul Meteorologic Național al Chinei a reînnoit o alertă galbenă pentru furtuni, întrucât avalanșele neîncetate continuă să facă ravagii în întinderi vaste ale țării.

Dealtfel, o a doua viitură a anului s-a format în partea superioară a râului Yangtze. Mai multe regiuni din China mărindu-și nivelul de răspuns la situații de urgență la inundații.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut vineri guvernelor locale și membrilor Partidului Comunist să-și asume responsabilitatea cu privire la activitățile de prevenire a dezastrelor provocate de inundații și măsuri în care multe părți din China s-au confruntat cu cele mai grave inundații din ultimele 5 decenii. El a făcut observațiile în timpul unei reuniuni a Comitetului permanent al Biroului politic al Comitetului central al PCC.

Ploile torențiale din ultimele luni de zile au lăsat sute de oameni morți sau dispăruți și au afectat zeci de milioane de gospodării din sudul Chinei. Ploile abundente prelungite au cauzat cele mai grave inundații din ultimele decenii, cu pierderi preliminare estimate la 13,5 miliarde USD. Nivelul apei a 33 de râuri a crescut un nivel record și peste 400 de râuri sunt expuse riscului de a-și revărsa apa.

Experții au pus sub semnul întrebării în mod repetat capacitatea de prevenire a inundațiilor și impactul asupra mediului al gigantelor proiecte hidroelectrice uriașe din China. Barajul Trei Hidrocentrale („Three Gorges”) din Yangtze, cu 2,3 km lățime și 185 m înălțime, deține în prezent recordul ca fiind cel mai mare baraj hidroelectric din lume. Barajul a fost pus în funcțiune în 2003 cu scopul principal de a preveni inundațiile. Îngrijorat de faptul că inundațiile din amonte în timpul verii ar putea provoca suprasolicitarea barajului, autoritățile locale au menținut apa la rezervor la un nivel scăzut prin deschiderea porților de evacuare. Dar acest lucru a provocat inundații devastatoare în aval de baraj. Și în ciuda strategiei, precipitațiile abundente  au ridicat nivelul apei și în amonte de baraj.

China a construit peste 30.000 de stații de monitorizare a inundațiilor de-a lungul fluviului Yangtze, ale căror date ajută administrațiile locale să prezice predicții exacte. Experții spun însă că eficacitatea reală a rețelei de control al inundațiilor depinde de barajele individuale și de gravitatea precipitațiilor. Odată ce inundația devine severă din cauza ploilor abundente, este dificil de prezis cu exactitate. China este acum la începutul sezonului ploios, astfel încât se poate aștepta ca ploile torențiale să continue până la mijlocul lunii august.

 

Gestionarea surselor de apă din amonte

 

Geologii chinezi s-au opus de mult timp unor mari proiecte hidraulice, susținând că barajul „Three Gorges” poate bloca doar parțial și temporar inundațiile din zonele din amonte și aduce o contribuție redusă la controlul inundațiilor cauzate de precipitațiile abundente din bazinul Yangtze de jos și de jos. Potrivit experților, dezvoltatorii care au construit barajul au ignorat capacitatea naturală de control al inundațiilor râurilor și lacurilor. Guvernul chinez a recunoscut recent că barajul „Three Gorges” nu poate controla inundațiile pentru întreaga Deltă Yangtze. Experții spun că vârful inundațiilor de la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august va fi testul final al capacității de gestionare a inundațiilor de la barajul „Three Gorges”, astfel încât cea mai mare provocare este încă prezentă.

În lume, a existat o rezistență din ce în ce mai mare în construcția de baraje uriașe. Oamenii încearcă să protejeze râurile și mijloacele de trai dependente de efectele barajelor mari. Aceștia cer compensații pentru pagubele cauzate de barajele vechi și propun modalități mai eficiente de a genera electricitate, de a obține apă și de a gestiona inundațiile, cum ar fi construirea de baraje mici și conservarea apei. În ultimele decenii, o serie de baraje au fost închise ca răspuns la opoziția internațională. Dar, numeroasele baraje mari rămase continuă să amenințe vieți din întreaga lume.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-24

Mai multe imagini:
China a emis alertă roșie de inundații
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz