2020-08-08 06:28

China încalecă PRESA

 |  23:05
China încalecă PRESA

Agenţiile Associated Press (AP) şi United Press International (UPI), postul de televiziune CBS şi postul de radio NPR vor trebui să furnizeze în şapte zile lista cu angajaţii lor, bunurile lor imobiliare şi operaţiunile lor financiare în China.

Aceasta a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, în contextul faptului că China a anunţat miercuri că impune represalii asupra a patru media americane prezente pe teritoriul său, după măsuri similare adoptate de SUA împotriva unor organe de presă chineze, după cum notează AFP.

Este vorba de „represalii necesare împotriva represiunii absurde (a administraţiei americane) faţă de media chineze în SUA”, a subliniat Lijian într-o conferinţă de presă. Guvernul american a modificat la 22 iunie statutul a patru instituţii media de stat chineze, acuzate că sunt „organe de propagandă” ale Beijingului şi ale căror birouri în SUA sunt de acum considerate „misiuni diplomatice străine”. Aceste organe de presă, între care se numără televiziunea publică CCTV şi tabloidul naţionalist Global Times, trebuie de acum să transmită Departamentului de Stat lista cu angajaţii lor şi cu bunurile lor imobiliare.

Escaladare pe terenul media

Această măsură a SUA se adaugă la o decizie identică adoptată încă din februarie împotriva altor cinci organe media chineze. La momentul respectiv, decizia a marcat începutul unei escaladări pe terenul media între primele două puteri mondiale, a căror relaţie era deja afectată de tensiuni foarte puternice, în special pe subiectul gestionării noului coronavirus, potrivit agerpres.ro. La finele lui februarie, trei jurnalişti ai Wall Street Journal au fost expulzaţi din China. Ca represalii pentru titlul unui articol apărut în cotidianul american. Titlul a fost considerat rasist de către Beijing şi de unii chinezi.

Ulterior, Washingtonul a redus semnificativ numărul chinezilor care primesc autorizaţia de a lucra pentru media de stat din ţara lor în SUA. Autorităţile chineze au ripostat prin expulzarea altor corespondenţi americani, care lucrau pentru Wall Street Journal şi alte două cotidiene, New York Times şi Washington Post.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz