2020-04-08 00:18

CIA a pregătit 3.000 de spioni afgani

 |  19:19

În cartea sa, “Războaiele lui Obama”jurnalistul Bob Woodward, celebru pentru informaţiile care au dus la demisiapreşedintelui Richard Nixon, face o nouă dezvăluire.

Acesta adivulgat că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) are o "armată secretă" formată dinaproximativ 3.000 de oameni, majoritatea afgani, care capturează şi ucidtalibani. Unoficial american de la Washington a confirmat faptul că grupurile paramilitareafgane sub acoperire, concepute după echipele decomando din SUA, operează în provinciile cu violenţă extremă, inclusiv înKandahar, Khost, Paktia şi Paktika, precum şi de capitala Kabul, au fost înfiinţate pentru vânătoarea obiectivelor talibanilor şia al-Qaida pentru agenţie. Grupările executau acţiuni de supraveghere şi recunoaştere pe distanţelungi. Potrivit acestuia, pramilitarii au fost antrenaţi la staţiile CIA dinSUA. Dezvăluirile lui Woodward care arată căunităţile desfăşoară operaţiuni sub acoperire în interiorul zonelor învecinateale Pakistanului, ca parte a unei campanii împotriva al-Qaida şi talibanilor,va inflama probabil relaţiile deja tensionate dintre Afganistan şi Pakistan,pentru că cea din urmă nu permite forţelor de operaţiuni speciale americane săintre în zonă, cu excepţia misiunilor limitate de formare. Un alt oficial de la Washington, familiarizat cu operaţiuniledin Kabul, a confirmat pentru The New York Times, care a obţinut cartea înavans, că activarea celor 3.000 de afgani a fost făcută în 2002 pentru a capta obiective pentru interogatoriileCIA.

Războiulsuspiciunilor

"Razboiullui Obama," se bazează pe documentele clasificate şi interviuri cu actori-cheiedin administraţie, inclusiv Obama. Casa Albă nu a avut observaţii cu privire lainformaţiile prezentate în carte, arată Times.Cartea descrie Administraţia Obamaca fiind erodată de dispute interne şi suspiciunile dintre consilieriipreşedintelui implicaţi în gestionarea conflictului din Afganistan. Mulţidintre ei nu au încredere în strategia lui Barack Obama, el însuşi nehotărâtcând vine vorba de a trece la acţiune. Woodward face maimulte dezvăluiri despre oamenii preşedintelui. "Nu cred că vomcâştiga acest război. Este ca în Irak. Am făcut progrese enorme în Irak, darexistă încă atacuri groaznice şi trebuie să rămâi vigilent. Acesta este genulde conflict în care vom rămâne implicaţi până la sfârşitul zilelor noastre şiprobabil ale copiilor noştri", spune generalul David Petraeus, comandantultrupelor SUA din Afganistan. Woodward scrie că generalului i-au fost interziseapariţiile televizate. Cât despre trimisul special al administraţiei SUA înAfganistan, Richard Holbrooke, vicepreşedintele Joe Biden consideră că este"cel mai egoist nenorocit pe care l-am cunoscut". Holbrooke nu areîncredere în preşedintele Obama şi consideră că strategia acestuia înAfganistan va eşua. Generalul James Jones, consilier pentru securitatenaţională al preşedintelui, nu are încredere în echipa acestuia, pe care onumeşte deseori "Poiltburo" sau "Mafia". Adjunctul luiJones este considerat "un dezastru" de către seful Pentagonului, carea dorit să părăsească o şedinţă din Biroul Oval din cauza unui schimb dereplici cu acesta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine