2020-04-09 04:42

Cine e prima femeie care conduce serviciile SECRETE spaniole

 |  14:05
Cine e prima femeie care conduce serviciile SECRETE spaniole

Serviciile secrete spaniole sunt conduse pentru prima dată de o femeie. Atenția acordată în ultimul timp în Spania femeilor, pentru ocuparea unor funcții înalte, a început să prindă aripi.

Guvernul spaniol (Consiliul de Miniştri) a numit-o la începutul acestei luni pe Paz Esteban López în postul de director al Centrului Naţional de Informaţii (CNI). Ea a fost director interimar al acestei instituţii, după ce fostul director Félix Sanz s-a pensionat anul trecut. Este născută la Madrid, în 1958 și, printre altele, este licențiată în Filosofie și Litere, după cum notează La Vanguardia. Paz Esteban López activează în cadrul CNI din anul 1983, când această instituţie ce reuneşte serviciile de informaţii ale Spaniei se numea Centrul Superior de Informaţii de Apărare (CESID). De atunci ea a ocupat diverse posturi din sectorul informaţiilor externe, din 2004 ocupându-se de planificare şi strategie în cadrul conducerii CNI, iar între iunie 2017 şi iulie 2019 a fost directorul adjunct al instituţiei.

Numirea unei femei la conducerea serviciilor secrete spaniole vine după ce conducerea Gărzii Civile spaniole a fost preluată tot de o femeie, María Gámez.

Cea mai puternică prezență feminină

Atenția acordată în ultimul timp în Spania femeilor, pentru ocuparea unor funcții înalte, a început să evolueze încă din 2008. An când socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero dezvăluia că noul sau guvern va avea mai mulți membri-femei decât barbati, pentru prima dată în istoria Spaniei, iar Ministerul Apărării va fi condus, de asemenea, de o femeie. Din păcate Carme Chacon - prima femeie care a deținut funcția de ministru al Apărării în Spania, a fost găsită moartă în locuința sa, în 2017.

În 2018, socialistul spaniol Pedro Sanchez, ajuns la putere după căderea conservatorului Mariano Rajoy, prezenta un nou guvern proeuropean şi compus majoritar din femei. Potrivit presei internaționale, varianta propusă - cu 11 femei şi 6 bărbaţi, reflectă cea mai puternică prezenţă feminină cunoscută vreodată de Spania în executiv.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine