2020-08-10 19:47

Comisia Europeană are un nou preşedinte: Juncker, confirmat ca urmaş al lui Barroso

 |  19:07
Comisia Europeană are un nou preşedinte: Juncker, confirmat ca urmaş al lui Barroso

Parlamentarii europeni au încuviinţat desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Creştin-democratul Jean-Claude Juncker promite să alcătuiască o echipă de comisari europeni care să reflecte pluralitatea ideilor din forul legislativ al UE.

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost validat marţi de Parlamentul European (PE) pentru a conduce preşedinţia Comisiei Europene (CE) în perioada 2014 – 2019. El a primit 422 de voturi în favoarea sa, mult peste cele 376 minim necesare. 250 de parlamentari europeni au votat împotriva lui Juncker, 47 de buletine de vot au fost goale, iar alte 10 au fost declarate nule. Nominalizat pe 17 iunie de 26 dintre cele 28 de state europene, politicianul european îl va înlocui pe 31 octombrie pe Jose Manuel Barroso la conducerea CE.

Economia

În discursul său premergător votului, fostul premier al Luxemburgului a explicat parlamentarilor că Uniunea Europeană are nevoie schimbări care să o facă mai competitivă, dar care să nu ignore elementul social. „Obiectivul este ca UE să fie un loc în care să dorească să vină și oamenii, și investitorii. Este foarte important să nu uităm că economia trebuie să slujească oamenilor, și nu invers”, a subliniat acesta, un „susţinător fervent” al economiei sociale de piaţă şi al dialogului social. 

Juncker a evidenţiat şomajul drept una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în acest moment ţările europene. Potrivit preşedintelui CE, şomajul ridicat este un semn că UE nu a ieşit cu totul din criza economică a ultimilor ani. El a propus ca în următorii trei ani să fie făcute investiţii publice şi private în valoare de 300 de miliarde de euro, menite să creeze noi locuri de muncă, informează Mediafax. Juncker a enumerat ca prioritare investiţii în reţeaua energetică a Europei, în infrastructură, industrie şi broadband şi a atras atenţia asupra importanţei pe care o are în economia europeană libera circulaţie a persoanelor.

Acordul cu SUA

Juncker este deschis unui acord de liber-schimb cu Statele Unite, dar a dat asigurări deputaţilor europeni că documentul nu va fi semnat cu orice preţ. „Nu ne putem abandona normele în domeniul sănătăţii, normele sociale, exigenţele în domeniul protecţiei datelor”, a precizat acesta. Politicianul luxemburghez a adăugat că negocierile UE – SUA vor fi caracterizate prin transparenţă maximă pentru a linişti opinia publică şi forţele politice europene care ar putea avea îndoieli în privinţa unei înţelegeri economice între „cele mai mari două democraţii de pe planetă”.

Politică externă

Noul preşedinte al CE a mai spus că Uniunea Europeană nu se va mai extinde în perioada imediat următoare pentru a permite consolidarea statelor. „Negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană”, dar în următorii cinci ani nu vor mai fi acceptate în UE alte state. „Ucrainenii sunt un popor european şi Ucraina are locul său în Europa”, ca şi Republica Moldova şi ţările din Balcani, dar este „de neconceput ca unele dintre statele candidate cu care negociem să îndeplinească toate criteriile mai devreme de 2019”, a mai spus Juncker.

Politicianul luxemburghez a cerut întărirea politicii externe a Uniunii Europene prin dezlegarea ei de influenţa miniştrilor de Externe ai statelor naţionale. „Politica externă şi politica de securitate şi apărare comună trebuie consolidate”, fără însă a fi afectată colaborarea cu NATO, a precizat Juncker. Potrivit Agerpres, politicianul european a adăugat că UE are o răspundere morală faţă de Africa şi trebuie să ofere mai multă asistenţă economică acestui „continent marcat de tristețe” şi uitare. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz