2020-02-28 23:58

Criza ucraineană, subiect german-rus: Angela Merkel s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova

 |  21:01
Criza ucraineană, subiect german-rus: Angela Merkel s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova

Daniel Măgureanu

Aşa cum a transmis încă de la finalul lunii aprilie, cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit duminică, la Moscova, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut mai multe subiecte pe agendă, dar cu siguranţă cel mai important a fost cel legat de conflictul armat ce afectează Ucraina.

„Avem puncte de vedere foarte diferite faţă de Rusia, inclusiv referitoare la evenimentele din Ucraina. Noi, germanii, avem o responsabilitate specială: să gestionăm cu atenție și tact ceea ce s-a comis în timpul național-socialismului”, preciza Merkel înaintea vizitei, într-o postare video de pe blogul Guvernului german.

Conform programului oficial, în jurul prânzului, cancelarul german a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, în memoria militarilor ce şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, cei doi lideri au discutat la Kremlin despre criza ucraineană, dar şi despre problemele privind cooperarea ruso-germană în mai multe domenii. Vizita Angelei Merkel survine după ce aceasta a refuzat sa participe la parada fastuoasă organizată de Ziua Victoriei, gest făcut de altfel de majoritatea liderilor europeni, ce au boicotat evenimentul pe fondul implicării Moscovei în criza ucraineană. Alături de cancelarul german, la Kremlin a fost primit şi liderul diplomaţiei franceze, ministrul de Externe, Laurent Fabius.

Poroşenko denunţă ambiţiile imperialiste

Înaintea întâlnirii dintre Merkel şi Putin, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa nu va mai marca niciodată Ziua Victoriei împreună cu Rusia. De asemenea, acesta a denunţat politicile expansioniste ale Kremlinului şi l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să creeze un nou „imperiu”. Totodată, Poroşenko a reclamat folosirea de către Rusia a cuvântului “fascist“ pentru a cataloga protestele care au condus în 2014 la înlăturarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. “Este culmea cinismului ca Ucraina să fie catalogată drept un presupus stat fascist. Scopul acuzaţiilor este justificarea în faţa poporului rus a acţiunilor criminale, a agresiunii Rusiei contra Ucrainei. Nu vom mai marca niciodată Ziua Victoriei o dată cu Rusia, care foloseşte cu sânge rece această sărbătoare ca pretext pentru justificarea politicilor expansioniste, pentru ţinerea vecinilor în sfera sa de influenţă şi pentru crearea din nou a unui imperiu”, a acuzat Poroşenko.

Rusia a celebrat sâmbătă 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, momentul central fiind parada militară din Piaţa Roşie. La paradă au asistat preşedintele Vladimir Putin, omologul său chinez, Xi Jinping, cel indian, Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi liderul Cubei, Raul Castro.  A fost prezent şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Aproximativ 16.000 de militari ruşi au participat la evenimentul la care au fost prezenţi peste o sută de mii de spectatori. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-10Parerea ta...

ISTORIC
11 Mai 2015

Iar fac troc politic , cu soarta popoarelor ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine