2020-08-05 14:00

UPDATE. Cutremur de magnitudine 8,2 în Chile. Cel puţin şase morţi

 |  06:35
UPDATE. Cutremur de magnitudine 8,2 în Chile. Cel puţin şase morţi

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 s-a produs marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami.

UPDATE ora 13.52: Serviciul național pentru situații de urgență din Chile a ridicat nivelul de alertă de tsunami care fusese declarat în nordul țării după seismul cu magnitudinea de 8,2 grade ce a lovit marți seara coasta statului Chile, relatează AFP.

“Alerta de tsunami a fost ridicată în întreaga țară”, a declarat ministrul de interne chilian Rodrigo Penailillo.

Seismul cu magnitudinea de 8,2 grade înregistrat marți seară a provocat moartea a șase persoane, a adăugat Penailillo.

UPDATE ora 9.21: Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marţi seara, în nordul Chile, a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

El a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Forţelor Armate "ca măsură preventivă" pentru a ajuta poliţia să le aducă înapoi.

Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.

Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord - Antofagasta, Iquique şi Arica - au fost anulate.

Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.

Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.

La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.

UPDATE ora 8.36: Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP.

"Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca", a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.

UPDATE ora 7.45: Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade produs marţi seară în nordul Chile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

"Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături", a declarat ministrul.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile, relatează Mediafax.

Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.

La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.

"Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim", a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter.

O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană.

"Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie", a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz.

"O alertă înseamnă că trebuie să fim atenţi, dar nu confirmă sosirea unui tsunami", a precizat el, adăugând că lucrează în coordonare cu Serviciul pentru Apărare Civilă pentru a evalua pericolul. "Până acum, nu există nimic", a spus el.

Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost închise, a anunţat primăriţa Susana Villaran.

Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.

Cutremurul a fost resimţit mai ales în Tacna, Arequipa şi Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizică.

Biroul naţional chilian pentru Situaţii de Urgenţă (ONEMI) a cerut evacuarea preventivă a coastelor ţării, unde, pentru moment, nu sunt înregistate victime sau pagube.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-02

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz